"Bütün kadınlar" diyerek atıp tutan, bütün kadınların gıybetini mi yapmış olur?

"Bütün kadınlar şöyle böyle" diye atıp tutan birisi, tüm kadınlar hakkında mı gıybet yapmış olur hükmü nedir?
"Ya bu kadınlar böyle şöyle işte vay çok ahlaksızlar" diye konuşan birisi gıybete girmiş olur mu?
- Hükmü nedir? Bu durum kitlesel gıybet midir?
Değerli kardeşimiz,
Belli bir insanın adı anılmadıkça aleyhte yapılan konuşma, karalama vb. gıybet olmaz.
Gıybet, belli bir kişi veya zümrenin şeref ve haysiyetini rencide etmesi, dolayısıyla müminler arasındaki sevgi, saygı ve barışa zarar vermesi sebebiyle yasaklandığından, böyle bir kişiyi kastetmeden genel olarak insanların kötülüğünden söz etmek gıybet sayılmaz.
Bütün kadınlar hakkında bir hüküm, bir vasıflandırma hatalı ve kırıcı ise ve insanları yanlış kanaate sevk ediyorsa bunu yapan, manevi zarar verdiği için günaha girmiş olur. Ahirette bu sözün ondan hesabı sorulur.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bütün erkekleri sapık olarak görüyorum, ne önerirsiniz?
- Kuran’ı neden bir bütün olarak değerlendirmeliyiz, Kuran-Sünnet bütünlüğü de var mı?
- "Bütün kâinat kabza-i tasarrufunda olmayan ve bütün eşyayı bütün şuûnâtıyla birden görmeyen ve nihayetsiz işleri beraber yapamayan ve her yerde hazır ve nazır bulunmayan ve mekândan münezzeh olmayan..." İzah eder misiniz?
- Şevval ayında oruç tutan bütün seneyi oruçlu mu geçirmiş olur?
- Bir kuruş hak için bir kulun bütün sevapları gider mi?
- "Birinci mertebede âhireti Allah’tan soruyoruz. O da bütün gönderdiği elçileriyle ve fermanlarıyla ve bütün isimleriyle ve sıfatlarıyla, 'Evet, âhiret vardır ve sizi oraya sevk ediyorum.' ferman ediyor." izah eder misiniz?
- "Bütün mazideki acaib-i kudreti olan vukuat şehadet eder ki, o Kadîr-i Mutlak, bütün istikbaldeki acaib-i imkânâta muktedirdir." Acip vukuat ve imkânâtı açarak izah eder misiniz?
- Kur’an’ın, tevhidi bütün kısımlarıyla, bütün mertebeleriyle izah etmesi hakkında bilgi verir misiniz?
- Allah'ın bütün mülkünün idaresi ve tasarrufu kutbun elinde, demek şirk mi?
- Günahından vazgeçen müminin bütün geçmişi temizlenir mi?