Kur’ân’da “hamr” olarak geçen ve “sarhoş edici” özelliği bulunan alkol türleri necistir ve haramdır, denilmektedir. Parfüm, ağız bakım suyu ve deodorantlarda bulunan "alcohol denat" veya "benzyl alcohol" haram mıdır?
- Kullandığım ağız bakım suyu, parfüm ve deodorant gibi ürünlerin içeriğinde "alcohol denat" ve "benzyl alcohol" gibi maddeler olduğunu gördüm. Ürünlerini kullandığım şirketi aradığımda, bu ürünlerde kullanılan alkol maddelerinin "etil alkol" olmadığı, sağlıkta, gıdada ve ilaçlarda da kullanılan alkol, kimyevi madde oldu açıklamasını yaptılar. Ki bu şirketin kendi vitamin ürünlerinin helal sertifikası vardır. Şirketin açıklaması üzerine biraz araştırma yaptım ve tam cevabımı bulamadım.
- Öğrenmek istediğim "alcohol denat" ve "benzyl alcohol" gibi içilmeyen alkol maddelerinin haram mı helal mı olduğuna nasıl karar vereceğiz?
Değerli kardeşimiz,
Bunların içilmesi caiz değildir; fakat, kullanılabilir. Örneğin parfümün içinde varsa, parfüm olarak kullanmakta bir mahzur yoktur.
Herhangi bir sebep yokken, içerisinde alkol bulunan bir maddeyi kullanmak, yemek, içmek, ağıza sıkmak caiz değildir.
Ancak bir hastalığın tedavisi için, yenilmesi veya kullanılması haram olan bir madde, mesleki ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen uzman bir doktor tarafından tavsiye edilir ve hastalığın tedavisi için söz konusu haram maddenin yerini tutacak helal bir maddenin (ilacın) bulunmadığı kesin olarak bilinirse, bu haram maddenin ilaç olarak kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kolonya imalatı ve ticareti caiz midir?
- Kozmetik ürünleri almak veya satmak caiz midir?
- İçinde alkol bulunan krem kullanmak caiz mi?
- Üzerimize sıktığımız parfüm ile namaz kılınır mı?
- SÜSLENMENIN ÜÇ ŞARTI
- Gazozda (gazlı içeceklerde) bulunan alkol ve alkol üreten besinler hakkında bilgi verir misiniz?
- Kolonya koklamak orucu bozar mı?
- Meyveli soda için "alkol ile çözüldüğü için sarhoş etme özelliği olduğundan ötürü içilmesi caiz değildir" deniliyor, doğru mu?
- Abdest aldıktan sonra makyaj yapıp namaz kılıyorum, bir sakıncası var mıdır? Parfüm kullandıktan sonra namaz kılınır mı?
- Parfüm ve diğer kokuları (alkol içeren) kullanmak namaza mani midir?
Yorumlar
sorumun devamında namaza engel mi demiştim harf sayısı yüzünden gözükmemiş bu parfüm ya da diğer ürünlerle namaz kılınmasında bir sakınca var mı?
Namaza mani olmaz.