Bir'leri, on'larına galip gelenlerin vay haline, sözü hadis mi?

Tarih: 25.10.2023 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu hadisin kaynağını verebilir misiniz?
 "Bir'leri, on'larına galip gelenlerin vay haline." (Hadis-i Şerif)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu anlamda bir hadis-i şerif bulamadık.

Bazı tefsirlerde senet ve kaynak verilmeden ve “şöyle bir haber vardır” şeklinde, zayıflığına da işaret edilerek şu bilgi aktarılır:

وفي الخبر الحسنة بعشر أمثالها وأزيد والسيئة واحدة وأغفر فالويل لمن غلبت آحاده أعشاره

İyilik on katı ve daha fazlasıyla karşılık görecektir. Kötülük ise bir katıyla cezalandırılacaktır. Ve bununla birlikte bağışlayabilirim de. O bakımdan, bir katlan on katlarından daha baskın gelene yazıklar olsun, (bk. Kurtubi, Enam 160. ayetin tefsiri)

Bu haberde geçen ve sorudaki şekliyle “Bir'leri, on'larına galip gelenlerin vay haline” şeklindeki ifade hariç, diğerleri hem ayet hem de hadislerde geçer:

“Kim bir iyilik yaparsa, ona on katı vardır. Kim de bir kötülük yaparsa, o da sadece o kötülüğün misliyle cezalandırılır ve onlara zulmedilmez.” (Enam, 6/160)

Bir kudsi hadiste aktarıldığı üzere ise Allah Teâlâ meleklerine şöyle emreder:

“Kim bir hayır işlerse, ona onun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da onun misli vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, ben ona bir arşın yaklaşırım; kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım.” (Müslim, Zikir 22)

Her ne kadar “Bir'leri, on'larına galip gelenlerin vay haline” şeklinde bir hadis bulamadıysak da bu mana doğrudur.

Nitekim “Artık kimin tartıları ağır basarsa, memnun kalacağı bir hayata girer. Kimin tartıları da hafif gelirse, onun barınağı da Haviye olur. Onun ne olduğunu bilir misin? Haviye bir ateştir: kızgın mı kızgın!” (Karia, 101/6-11; Araf, 7/8) mealindeki ayette bu gerçeğe dikkat çekilmiştir.

İlave bilgi için tıklayınız:

İyiliğe en az on katı varken, kötülüğe neden en fazla bir kat var?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun