Birinizin hayvanı kaybolduğunda, "Allah'ın kulları yardım edin." demeyi buyuran hadisteki kullar, insanlar mıdır, melekler midir?
"Sizden birinizin hayvanı ıssız bir yerde aniden kaybolup gittiği zaman; 'Ey Allah’ın kulları! Tutunuz.' diye nida etsin. Çünkü yeryüzünde Allah’ın hazır kulları vardır, onu sizin için tutar.”
- Bu hadisteki kullar insan mı, melekleri mi, yoksa başka bir şey mi?
Değerli kardeşimiz,
"Sizden birinizin hayvanı ıssız bir yerde aniden kaybolup gittiği zaman; 'Ey Allah’ın kulları! Tutunuz.' diye nida etsin. Çünkü yeryüzünde Allah’ın hazır kulları vardır, onu sizin için tutar.”(Nevevi, el-Ezkar, 201)
Allah'ın kullarının kim olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Bunlar, insanların içinde salih kullar olabileceği gibi melaike de olabilir. Nitekim bir başka hadiste şu şekilde rivayet edilmiştir:
"Allah'ın hafaza meleklerinden başka melekleri olduğu ve ağaçtan bir yaprak düşse onu yazdığı ve ıssız bir yerde sizden birinin ayağı sürçse bile 'Ey Allah'ın kulları, yardım edin ki Allah da size merhamet etsin.' diye dua edin."(Beyhaki, Şuabü'l İman, Meleklere İman, 167)
Hadiste "Allah'ın kulları" ifadesi genel mana ifade ettiği için, her iki görüşü de kapsamaktadır. Tasavvufta da insanlar içerisinde salih kulların yardım edeceği meşhurdur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "…Ey Allah'ın kulları bana yardım edin; … " diye bir hadis var mıdır?
- "Çölde yalnız kalan kimse, bir şey kaybederse, …" hadisi sahih midir?
- Ey Allah’ın kulları, bana yolu gösterin, anlamındaki rivayet sahih midir?
- Hadis-i Şeriften Deliller 4- Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Issız Bir Yerde Sıkıntıya Düştüğümüzde “Ey Allah’ın Kulları, Yardım Edin” Diye Tevessülü Emretmesi
- Al-i İmran Suresi 50. ayetinde Hz. İsa (a.s.) hakkında Yahudilere haram kılınan bazı şeyleri helal kılmak için gönderildiği buyurulmaktadır. Neler helal kılınmıştır?
- Allah'ın, Peygamberini kendisine şirk edinmesi düşünülebilir mi?
- Tevessül, ayet ve hadislere göre caiz midir?
- Cevşen’in anlamı, senedi, tertibi, düzeni, muhtevası ve fazileti hakkında bilgi verir misiniz?
- Hz. Aişe, peygamber olduğunu zanneden sen değil misin, demiş mi?
- Hz. İbrahim, neden Hz. Hacer ve Hz. İsmail'i Mekke'de bırakıp gitmiştir?