Başkasının günahını ibret için anlatsak olur mu?
- Günahı ibret olsun diye anlatmak eğer caiz değilse ashab-ı kiram neden isim vererek Maiz’in zina ettiğini bir sahabenin cihada gelmeyince 50 gün tövbesini kabul edilmediğini söylemiş neden isim vermişler de sahabenin biri dememişler?
Değerli kardeşimiz,
Her iki olay da meşhur olmuş ve duyulmuş, Hz. Peygamber (asm) Efendimiz ile ashabının yanında gelip konuşmuşlar, hadiseyi bizzat kendileri anlatmışlar; bu olaylar bazı fıkıh hükümlerine kaynak olmuş. Bu kadar yaygın bir olayı konuşurken “adamın biri” demenin yeri yoktur. Daha sonraki raviler de duyduklarını olduğu gibi aktarmaya mecburdurlar.
Bizim gibilerin hayatında ise gizli günah işlediğini bilip gördüğümüz bir kimsenin öncelikle günahını biz de gizleyip onu ıslaha çalışacağız. Başkalarına veya kamuya zarar vermedikçe de buna devam edeceğiz.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İnsan geçmişte işlediği günahları ibret olsun diye anlatabilir mi ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kuran aynasında Yahudiler nasıl görünüyor?
- Evladın, dul annesine sorumlulukları neler?
- BİR ŞEHİRDE BİR KAÇ YERDE CUMA NAMAZI KILINABİLİR Mİ?
- Neden var olmak nimeti, cehennemde sonsuz azap ve acıya değiyor?
- ÜLFET
- Sen, benim günahımı ve kendi günahını yüklen, (Maide 5/29) ifadesi, hiç bir günahkâr, başkasının günah yükünü taşımaz (İsrâ, 17/15) ayetine aykırı olmaz mı? Katil, neden maktülün günahını yüklensin?
- Kuran-ı Kerim'de recm cezası var mıdır?
- SOSYAL ÇEVREMİZİ MÜMİNLERDEN OLUŞTURMAK
- BÂBÎLİK
- 6 yaşında bir çocuğa insanların tekrar dirileceğini anlatmışlar, dedesi kalp krizi geçirerek vefat edince, dedem dirilecek diye hep ağlıyor. Bu yanlış algısını nasıl düzeltmeliyiz?