Banyoda yapılan dua kabul olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Dua bir ubudiyettir. Bizim dualardaki ana prensibimiz ibadet kastı ve gayesi hakim olmalıdır. Yoksa duayı sırf kabul edilmesi gereken bir ihtiyaç dilekçesi olarak görmek yanlıştır.
Bazen bir şey için dua edilir. Fakat istediğimiz bu şey, zahiren kabul edilmez. Buna rağmen bizim duayı bırakmamamız lazımdır. Şayet istediğimiz şey elde edilse ve Cenab-ı Hak duamızı kabul etse, nurun ala nur. Ama zahiren kabul edilmese bile biz “Duam kabul olmadı.” demeyeceğiz. Aksine “Allah bu duamı ahiretim için veya dünyada daha iyi bir şekilde kabul etti.” denilir.
Hakikaten bu dua boşa gitmedi, ibadet olması dolayısıyla ahirette mükafatını göreceğim diye duasını bırakmak değil, aksine daha fazla dua etmeye gayret ve şevk taşımalıyız.
Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim'de,
“Bana dua edin size cevap vereyim.” (Mü’min, 40/60)
buyurmaktadır. Bazıları bu ayet-i kerimeyi öne sürerek şöyle demektedirler: Madem Allah, bana dua edin ben de kabul edeyim, demiştir. Neden çokça dua ettiğimiz halde bazıları kabul edilmiyor? Bu hususta alimlerimiz ittifakla bu ayette Allah “Cevap veririm.” demektedir, “Kabul ederim.” dememektedir. Nasıl ki, sen bir hekime gitsen ve desen “Ey hekim, bana şu ilacı ver.” elbette hekim sana “Buyurun” diye cevap verir. Fakat istediğin şey ya hikmetsiz, ya faydasız veya sana zararlı bir ilaç ise, onu değil de daha güzelini sana verir.
Aynen onun gibi, mutlak hikmet sahibi Cenab-ı Hak bize ve dualarımıza cevap verir. Ama kabul etmek hikmetine tabi olduğundan bazen istenen şeyin aynısı bazen de daha güzelini bazen de zararlı olduğunu bildiği için hiç vermez.
Bu kısa açıklamadan sonra duaların kabul şartlarına geçelim:
- Evvela dua kabul çerçevesi dahilinde olacak.
- Sonra samimi ve günahsız bir ağızla olacaktır.
- Mümkünse abdestli ve helal lokma alınmak suretiyle bereketlenecektir.
- Mübarek mevkilerde, özellikle mescit ve camilerde,
- Mübarek zamanlarda, özellikle ramazan ayı ve kadir gecesi, berat gecesi gibi mübarek gecelerde,
- Namazlardan sonra, özellikle sabah namazından sonra dua edilmesi,
kabule karin olması hikmet-i ilahiye ve rahmet-i ilahiyece matluptur. Bu şartlardan uzaklaşıldığı taktirde de duanın tesiri azalacaktır.
Banyoda dua etmek caizdir. Ancak temiz ve nezih yerlerde yapılan dua makbule daha yakındır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Dua ederken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Bir yakınım, haram olmadıktan sonra her şeyi Rabb'imizden istemeliyiz, dedi. Bu doğru mu sizcede; böyle dua etmekte bir beis var mıdır?..
- Samimi olarak dua edildiğinde dua hemen kabul olur mu?
- Hastanın duası makbul mudur, hemen kabul olur mu?
- Dua ederken nelere dikkat etmeliyiz? Kur'an-ı Kerim'de geçen dua âyetleri nelerdir?
- En güzel dua nasıl edilir?
- Eğer bir şeyi gönülden istiyorsak ve isteğimiz de bir türlü gerçekleşmiyorsa, ne yapmamız lazım? Risalelerden misal verebilir misiniz?
- "Cevap vermek ayrıdır, kabul etmek ayrıdır. Her dua için cevap vermek var. Fakat kabul etmek, hem ayn-ı matlubu vermek, Cenab-ı Hakkın hikmetine tabidir." cümlelerini izah edebilir misiniz?
- Gençlik Rehberi:212
- Duanın kesin kabul olması ne anlama geliyor?
- 23. Söz'ün 1. Mebhasının 5. Noktası (Dua)