Ayna karşısında namaz kılmak caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Namaz esnasında mekruh sayılan birtakım hareketler vardır ki; bunlar her ne kadar namazı bozmasa da namazın ruhu hükmünde olan mânevî haz ve zevkine gölge düşürür. Bunun için dikkat edilmesinde fayda vardır.
Namazda mekruh olan pek çok hâller vardır. Bunlar genişçe fıkıh kitaplarından öğrenilebilir. Fakat mekruh olan her hâle her kitapta rastlamak mümkün olmaz. Sözü edilen mesele de bunlardan birisidir.
Bu hususta genel bir kaide vardır. Namazdaki huşûa zarar veren, yani namaza duran insanın dikkatini dağıtan, kendisini bütünüyle namaza vermesine engel olan şeyler mekruh sınıfına girer.
Cami ve mescit dışında namaz kılınan yerlerde, namaza durulduğunda insanın karşısına gelen ayna ve vitrin gibi şeyler ve birtakım manzaralar dikkatimizi dağıtıyor, bizi kendisiyle meşgul ediyor ve dolayısıyla namazdaki huşûa zarar veriyorsa, şüphesiz bu hâl de mekruh sınıfına girer. Ancak karşıda bulunan ayna, vitrin ve manzara dikkatimizi dağıtmıyorsa mekruh sayılmaz.
(bk. Mehmed PAKSU, Aileye Özel Fetvalar)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Akvaryum karşısında namaz kılmak caiz midir?
- Camdaki görüntümüz gözümüze ilişiyor, namaz caiz midir?
- Damadın, kayınvalidesinin saçını açık görmesi caiz midir?
- Pijama / gecelik, eşofman ile namaz kılmak mekruh mudur?
- Şort ve atletle namaz kılmak caiz mi?
- Parmak çıtlatmak şeytanın tesbihi mi?
- Sabah namazının vakti en son ne zamana kadardır? Hava bulutlu olduğu günlerde ne yapılmalıdır; takvimlere göre mi hareket edilmeli?
- Cuma namazına geciken kişi camiye koşarak gidebilir mi?
- Namaz kılarken secdede burnu yere koymak gerekir mi?
- Vitrinde cansız manken kullanmak caiz midir? Ürünler üzerinde tanıtıcı müstehcen kadın resimlerinin bulunmasının hükmü nedir?
Yorumlar
HOCAM KAFAMA TAKILAN BU SORUMA CEVAP VERDİGİNİZ İÇİN ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.SAYGILARIMLA...