"Hayır ve şer Allah'tandır." sözünü nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
Hayır: Meşru iş. Faydalı amel. İyilik. Şer: Zararlı iş. Kötülük.
Hayır ve şer Allah'tandır. Hayrı da, şerri de yaratan ancak Odur. Lâkin hayra rızası var, şerre ise yok. Kaldı ki hayır ve şer dediğimiz, yapılan işin, işlenen fiilin Allah'ın emir ve rızasına uygun olup olmamasıyla ilgili. Yâni, fiilin kendisiyle değil, sıfatıyla alâkalı.
Şöyle ki, konuşma, görme, işitme, yürüme,.. hepsi birer fiil. Hayır olsun şer olsun, bütün bu fiilleri yaratan Allah'tır. İşlenen fiil, İslâm'a uygun ise hayır, aksi halde şer olur. Zaten Allah'ın birliğine iman eden bir insan, Onu bütün bu işlerin, bu fiillerin tek yaratıcısı olarak bilmiş olmuyor mu?
İnsan bir işi yapmayı sadece arzu eder ve cüzî iradesini o işi yapmaya sarf eder. Neticeyi yaratan ise Allah'tır. Hakikat böylece bilinmezse ortaya şöyle bir tezat çıkar: Aynı fiil hayır olunca Allah tarafından yaratılır, aksi halde... Evet aksi halde... Cümlenin sonunu nasıl getireceğiz?
Bir tek misâl verelim: Görme fiilinin yaratıcısı Allah'tır. Göz fabrikası Onun. Işık Onun... Görülen bütün eşya da Onun. O halde bir insan neye bakarsa baksın, görmeyi yaratan Allah'tır. Baktığı helâl ise bu bakış “hayır”, haramsa “şer" olur.
Hayrı da O yaratır, şerri de...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Acaba cehenneme gidecek insanların ruhunda, kötü ruh kaynağı gibi bir yerden eklenmiş bir parça olma ihtimali var mıdır?
- Hayır ve şerri, Allah'ın yaratması ne demektir?
- İyilikleri Allah'tan, kötülükleri nefisten bilmek, ne demektir?
- Hayır ve şerri Allah'ın yaratması ile şerleri nefisten bilmek konusunu açıklar mısınız?
- Allah kötü olan şeyleri neden yaratmaktadır?
- ŞER
- Kaza ve Kadere İman
- KAZA-KADER
- Kadere rıza ile kazaya rıza aynı anlama mı gelmektedir?
- Şerrin Allah’a nisbet edilmesi hadiste ve ayette yokken, neden iman esaslarına girmiştir?