Anne baba, evladının evinde seferi olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Yetişkin bir kimse doğup büyüdüğü ya da sürekli yaşamak üzere temelli yerleştiği asli vatanını terk edip, herhangi bir sebeple sürekli yaşamak üzere bir başka yere yerleşirse, burası onun asli vatanı olur ve bu durumda önceki yer vatan-ı asli olmaktan çıkar. Eski asli vatanında anne-babasının veya yetişkin çocuklarının bulunması durumu değiştirmez. Tercih edilen görüş budur. (bk. İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 2/614-615)
Buna göre bir kimse sürekli yaşamakta olduğu vatanından ayrılıp ziyaret, seyahat, ticaret vb. amaçlarla seferi olacak kadar uzak yerde yerleşik olan anne ve babasının ya da çocuklarının yanına giderse, seferilik hükümlerine tabi olur.
Dolayısıyla seferi olacak kadar gittiği yerde Hanefilere göre 15, Şafiilere göre 4 günden daha az kalmaya niyet ettiği takdirde, orada da seferi olur. (bk. Mevsıli, el-İhtiyar, 1/268)
İlave bilgi için tıklayınız:
- SEFERİLİK.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Anne babamın yaşadığı evde seferi sayılır mıyım?
- Asli vatanı Bursa, ikamet vatanı Konya, sükna vatanı İstanbul olan kişinin seferilik durumunu açıklar mısınız?
- Bir kişi kendi memleketine izne gitse, orada da on beş gün kadar kalsa, namazlarını seferiler gibi mi kılması gerekir?
- Öğrenci olarak kaldığım yerden (Eskişehir) İstanbul'a uğrayıp, oradan memelketime (Nevşehir) gitmek üzere çıkmışken, tekrar iki günlüğüne öğrenci olarak kaldığım yere (Eskişehir'e) uğrasam, burada seferilik devam eder mi?
- İki ayrı şehirde hem ikameti hem de işi olan kişinin seferilik durumu nasıldır?
- Seferiliğin hükümleri nelerdir? Yolculuğa çıkarken seferi olmaya niyet etmek gerekir mi? Seferi olan kişi kaza namazlarını nasıl kılar?
- VATAN-İ ASLİ NE DEMEKTİR VE HÜKMÜ NEDİR?
- VATAN-I ASLÎ
- VATAN-I ASLÎ
- Seferilikte vatan-ı ikamet ve vatan-ı asli konusunu izah eder misiniz? Ailemiz yanımızda olmadan uzak bir şehirde üniversite okurken arkadaşlarla bir evde kalsak, burası bizim için vatan-ı asli mi yoksa vatan-ı ikamet mi olur?..