Ana baba farklı olan çocukların aynı evde, yalnız kalması caiz midir?

Tarih: 17.11.2006 - 13:38 | Güncelleme:

Soru Detayı
Arkadaşımın üvey kardeşi var (ana da baba da farklı) Biri on sekiz biri on dokuz yaşında. Cinsiyetler farklı ve aynı evde kalıyorlar. Bu dinen uygun mu? Ne yapmaları lazım?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hem annesi hem de babası farklı olan kişiler birbirine namahrem (nikahlanabilir) olduklarından, aynı evde yalnız başlarına kalmaları caiz değildir.

Usulün zevcesi -yukarı çıksa da- (baba tarafından) asabe ya da (rahim yo­luyla olsun) zatü'l-erham olsun, asıl onunla zifaf yapsın yahut sadece akit yapıp zi­faf yapmamış olsun aynıdır; babanın karısı veya baba veya anne tarafından dede olanın karısı böyledir.

"Bir de babalarınızın nikahladığı kadınları kendinize nikahlamayın. Cahiliyyet devrinde geçen affedilmiş geçmiştir.  Şüphe yok ki o, pek çirkindi; Allah'ın buğzuna sebepti, o ne fena bir âdet idi..." (Nisa, 4/22)

ayeti buna de­lildir. Buradaki "nikâh"tan kasdolunan akittir. Bu da zifaf bulunsun ya da bulunma­sın tahrim sebebidir. Arapça'da baba, kelimesi dede ve yukarısı için kullanılır.

Bu ayette haram kılınan sadece babanın karısıdır. Ama bu kadının başka kocadan olan kızı ya da annesi kocasının başka hanımdan olan oğluna haram olmaz. Bu nedenle adamın bir kadınla, oğlunun da o kadının kızı ya da annesiyle evlenmesi caizdir.

Musahere yoluyla evliliğin haram olmasının sebebi; ecdada saygı gösterilmesi ve ihtiram duyulmasıdır. Ayrıca fesada mani olunmuş ve ailelerin salahı gerçekleşti­rilmiş olur. Sonra genelde baba ve oğulun bir evde oturmasından dolayı meydana gelecek ihtilatta, oğulun babasının karısına bakması ve onu görmesi dolayısıyla meydana gelebilecek fesat engellenmiş olur. (Prof. Dr. Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi, IX/106)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun