Allah neden aptal, beyinsiz insanlar yaratıyor?

Tarih: 16.08.2023 - 12:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Çok aptal, geri zekalı, ahmak birinin beni niye zeki yaratmadın diyerek Allah'tan hesap sormaya kalkması uygun olur mu?
- Allah neden aptal insanlar yarattı hadi çirkin yaratıyor da aptal neden yaratıyor? 
- Onlar küçük beyinleri yüzünden Allah'ı anlayamıyorlar haksızlık değil mi bu?
- Neden öyle beyinsiz insanlar yarattı? Bunu bana açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah kime ne vermişse onun hakkında en hayırlısı odur, zira o hem geçmişi hem de geleni ve geleceği bilir. Hakkımızda neyin hayırlı olacağını biz bilemeyiz.

Arzuladığımız nice zekâ, akıl, beyin, anlayış sahiplerinin, bunları yanlışta kullanarak nankörlük ettiklerini görüyoruz. Günümüz ve tarik bunların acı hatıralarıyla doludur.

Demek ki, irademizle ilgili olmayan konularda razı olmakla ve verileni en ideal şekilde kullanmakla görevliyiz. Bu açıdan bizim irademiz dışında bize verilenlerin, en hayırlısı olduğunu asla unutmayalım.

Ayrıca unutmamak gerekir ki, mülkün tek sahibi Allah’tır. Sahip olduğumuz maddi ve manevi tüm nimetleri Allah, hiçbir hakkımız yokken bize ikram etmiştir.

Dolayısıyla insanların, "Neden bana az verdin diğerine çok verdin?" demeye hakkı yoktur. Çünkü bize verilenler çalışıp da hak ettiğimiz bir ücret değil ki, karşılaştırma yapıp şikayetçi olalım.

Ayrıca insan kendisinden bir derece yukarıdakine bakıp şikâyet etse, zekâ seviyesinden dolayı Allah’ı anlamayanlara sıra bile gelmez. Görme özürlüler hiçbir şeyi görmüyor, duyma özürlüler hiçbir şeyi duymuyor, bazı engelliler dışarı çıkamıyor. 

Dolayısıyla herkes, hiç yoktan kendisine verilene şükretmelidir.

Bunun yanında Cenab-ı Hak hiç kimseyi kaldıramayacağı, gücünün haricinde bir şeyle imtihan etmez, sorumlu tutmaz. Kişiye verdiği akıl, Allah’ı anlamaya yetmiyorsa, o kişinin imtihan sorumluluğu yoktur, günahlarından dolayı da mesul değildir.

Görüldüğü gibi Allah Adildir, kimseye zulmetmez, haksızlık etmez.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun