Allah (c.c), kişinin öleceği anı bildiği için mi ölümünün o an gerçekleşmesini ezelde takdir ediyor?
Değerli kardeşimiz,
Allah’ın ilmi, hem sebeplere, hem de müsebbeplere (aynı sebeple meydana gelen olaylara) ayrı ayrı değil, birden bakar, birden kuşatır.
Örneğin, hangi adamın hangi sebeple, nerede ve ne zaman öleceğini birden kuşatır. Ecel dediğimiz şey, Allah’ın ilmince -bütün sebepleriyle / detaylarıyla- bilinip tayin edilen ölüm olayıdır. “Ecel mukadder tagayyür etmez.” düsturunun manası budur. Ölüm olayının gerçekleşmesine sebep olan unsurların nasıl, ne zaman ve nerede teşekkül edeceğine vakıf olan Allah’ın -her konuda olduğu gibi- bu konuda da bilgisi yanılmazdır.
Ölüm vakti birdir, değişmez. Kişi ezelde hangi gün ne sebeple öleceği kaderinde yazılmışsa o vakit o insan ölecektir. Hastalıklar, musibetler birer sebeptir. Ancak kaderde sebeple sonuç arasında ayrılmaz bir ilişki söz konusudur.
İlave bilgi için tıklayınız:
Öldürülen veya intihar eden kişiler ecelleriyle mi ölmüş oluyorlar?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah(c.c) kişinin öleceği anı bildiği için mi ölümünün o an gerçekleşmesini ezelde takdir ediyor?
- Cuma gününün önemi ve yapılacak ibadetler nelerdir?
- Dinin amacı şu üç şeydir diyebilir miyiz? 1) Zulme karşı mücadeleye çağırmak. 2) Bireysel ahlakı kemale ulaştırmak. 3) Ümit ve iyimserlik aşılamak.
- İslam düşüncesindeki yorum ve içtihad farklılıklarını nasıl değerlendirmemiz gerekir?
- "Ekalliyette kalan kavl, eğer içindeki hakikat ve mağz, onu intihap eden istidatlardaki heves ve hevâ ve mevrus ayineye ve mizacına galebe çalmasa, o kavl bir hatar-ı azîmde kalır." Devamıyla izah eder misiniz?
- Ağaçların ipek gibi yumuşak kök ve damarlarının sert olan toprağı ve taşları delmesini, biyoloji uzmanları enzimlerle izah ediyorlar. Dolayısıyla besmele ile irtibatı nedir?
- Varlıklar alemi nedir ve içerisinde neler vardır?
- Allah eğer o kişinin ölümünü yaratmamış olsaydı, ölüme sebeb olan katil elindeki silahı ateşler miydi?
- Allah insanın yapacağı fiilleri bilmez iftirası...
- Gelmiş, gelen ve gelecek bütün insanların, nerede öleceği, kimlerin cennete kimlerin cehenneme gideceği, Allah katında hepsinin belli olduğu, anlamına gelen hadis-i şerif doğru mudur?