"Allah bir kulu sevdi mi, onu dünyâdan korur. Tıpkı sizden birinin hastasına suyu yasaklaması gibi." Bu hadisi açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
8. (1972)- Katâde İbnu Nu'mân (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Allah bir kulu sevdi mi, onu dünyâdan korur. Tıpkı sizden birinin hastasına suyu yasaklaması gibi." (Tirmizî, Tıbb 1, (2037).
AÇIKLAMA:
1. Allah'ın sevdiği kulu dünyadan korunması demek, kulla dünya arasına girerek kulu dünyevî şehvetlerden, dünyevî nimetlerden uzak tutması, dünyanın aldatıcı güzellikleriyle kirlenmesine mâni olarak kalbinin onlarla ve onların sevgisiyle kirlenmesini önlemesidir.
2. Suyun yasaklanması, hastanın şifâya kavuşması için perhîz ettirilmesidir. Zîra bazı hastalara su zararlıdır, onun sıhhate kavuşması için verilmez veya asgari nisbette verilir.
(Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- 19. Hadis: Allah bir kulunu severse...
- "Allah bir kulu sevdi mi, onu dünyâdan korur. Tıpkı sizden birinin hastasına suyu yasaklaması gibi." Hadisini açıklar mısınız?
- Sure-i Bakara, Yirmidokuzuncu ayetin tefsirinde; Yedi semavatın ispatındaki üçüncü ve altıncı mukaddemenin farkını izah eder misiniz?
- "Kulumu sevince gören gözü, duyan kulağı, …kutsi hadisini açıklar mısınız?
- Kişi daima en sevdiği ile mi imtihan edilir?
- Ankebut Suresi 12. ayette kâfirler müminlere, "Gelin bizim yolumuza uyun, günahınızı biz yüklenelim." demektedirler. Bu ayeti açıklar mısınız?
- "İşte, Üstadım, çok kıymetli arkadaşımız ve hizmet-i Kur’âniyede kıymetli refikimiz... Bu izharın hatâsından hâdis olan meşguliyetinize sebebiyet verdiğimden çok müteessir oldum, af buyurunuz." Buradaki hadise ne olabilir?
- "Kıyamet günü kul (hesap vermek üzere huzur-u İlahîye) getirilir. Allah Teala Hazretleri: "(...) Öyleyse bugün ben de seni unutacağım, tıpkı senin (dünyada) beni unuttuğun gibi!" Hadiste geçen "Allah'ın kulunu unutması..." ne anlama gelmektedir?
- "Vücut" ve "ceset" arasında bir fark var mıdır?
- "Zîrâ hâlavet-i hâkimiyetle sarhoş olur. Şimdi veya ileride kulüplerin mesleği gibi..." İzah eder misiniz?