Ahzab sûresinde, kadınların dışarı çıkarken tesettür açısından üzerlerine dış giysilerini (cilbab) almaları gerektiği yazıyor, ama ilmihallerde dış giysi ifadesi yoktur?
- İlmihallerde tesettürün ölçüsü olarak "el ve yüz hariç tüm vücudu vücut hatları belli olmayacak şekilde örtmek" yazıyor illa bir dış giysi denmiyor fakat kuranda bir dış giysiden cilbabdan bahsediliyor, bu dıs giysinin hükmü nedir?..
Değerli kardeşimiz,
Kur'an'daki "dış örtü"den maksat, tarif edilen tesettür ölçüleridir. Câhiliyette insanların birçokları terbiye ve edebden yoksundu. Ahlâk, iffet ve namus meselesi lafta idi. Bugün olduğu gibi kadın açılıp saçılıyordu, vücudunu, namahrem yerlerini göstermekle böbürleniyordu. İlahî rahmet olarak gelen İslâm dini, tefessüh etmiş bu insanlığı ıslah etmek için birtakım emir ve prensipler getirdi. Bunlardan birisi de kadının cilbab ile örtünmesini emreder.
"Ey Peygamber, hanımlarına, kızlarına ve mü'minlerin hanımlarına söyle! Baş ve boyunlarını örtmek için cilbablarını (dış örtü) üzerlerine alsınlar."(Ahzab, 33/59)
Cilbab'ın mâhiyeti hakkında birkaç görüş vardır:
1. Cilbab, bütün vücudu örten uzun gömlek veya entaridir.
2. Entari üzerine giyilen geniş elbisedir.
3. Başı, boynu ve çevresini örten atkıdır.
4. Üst tarafı göbeğe kadar örten ve ridâ denilen örtüdür.
Sibeveyhrnin üstadı olan Halil; "Bu mânâlardan hangisi kasdedilirse caizdir." diyor(el-Sîracel-Münir, III/271).
Müslüman kadın, el ve yüzü müstesna bütün vücudunu örtmek mecburiyetindedir. Bir kimse buna inanır fakat uygulamazsa günahkâr olur. Amma inkâr ederse dinden çıkar, mürted olur. İslâm'ın kabul etmediği tevillere başvurup halkın inancını bozmak sapıklıktır.
Tesettürün dinen makbul olabilmesi için birkaç şartı vardır, onlara ri'âyet etmek gerekir:
1. Elbisenin vücudu gösterecek tarzda ince,
2. Nazar-ı dikkati çekecek kadar süslü ve renkli,
3. Vücudun hatlarını gösterecek şekilde dar olmaması gerekir.
Bir memlekette manto giymek âdet ise, dar olmamak şartıyla onu giymekte beis yoktur. Çünkü İslâm dini, ne erkek ne kadın için belli bir kıyafet getirmemiştir. Her memleketin kendisine has bir giysisi vardır. Hatta buranın çarşafı, Suriye, Irak ve Hicaz'da giyilen çarşafa benzemiyor. İlla şu veya bu kıyafet lazımdır demek doğru değildir.
(bk. Halil GÖNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Evde ablamın eşinin, yani eniştemin yanında başımı açabilir miyim? Ben onu kardeşim biliyorum ve o çok dinine bağlı bir insan. Baldız namahrem midir?
- Tesettürün hikmetleri nelerdir, tesettür neden gereklidir?
- Tesettür âyeti indirilmeden önce Müslüman kadınların giyimi nasıldı?
- Müslüman kadının gayri müslim kadına karşı avreti nasıldır?
- Akşam namazının vakti ne zamana kadardır?
- Müslüman kadınların elbiselerinin renkleri ve giyimleri hakkında bilgi verir misiniz?
- Tesettür için, teferruat denilebilir mi?..
- Örtünürken gösterişli kıyafetler giymek günah mı? Kadınlar özellikle de genç kızlar, başörtülerinin içlerine kabarık tutacak şekilde fazladan tülbentler sarıyorlar güzel dursun diye, bunu yapmak günah mıdır?
- Erkeklerin, akraba veya yabancı bayan ve erkeklere karşı mahrem yerleri nerelerdir?
- CİLBAB, DIŞ ÖRTÜ NEDİR?