"İki halife çıkarsa birini öldürünüz…" hadis midir; nasıl anlamalıyız?
- “İki halife çıkarsa birini öldürünüz. Kendini bilen rabbini bilir. Kur’an’ı güzel sesle okumayan bizden değildir!” sözleri hadis midir ve birinci cümleyi açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
“İki halife çıkarsa birini öldürünüz.” anlamına gelen hadis vardır. (bk. Müslim, İmare, 61; Mecmau’z-Zevaid, 5/198) Bunun sebebi şudur: İki başlı bir yönetim olmaz.
Bu hadis, “öldürmekten başka hiçbir çarenin kalmadığı" zaman şeklinde anlaşılmıştır. İki kişinin aynı zamanda halife seçilemeyeceğine, alimler ittifak etmiştir.
“Kendini bilen Rabbini bilir.” anlamına gelen rivayetinin hadis olup olmadığı konusunda tartışma vardır. İbn Teymiye bunun mevzu olduğunu söylerken, İbn Arabî bunun hadis olduğunu ve keşfen bunun sahih olduğunu gördüğünü söylemiştir. Edebu’d-din ve’d-Dünya kitabında benzer bir hadise yer verilmiştir. (bk. Aclunî, 2/262)
“Kur’an’ı güzel sesle okumayan bizden değildir.” anlamına gelen ifade bir hadis rivayetidir. Bu konudaki bazı rivayetler zayıf olmakla beraber, Taberanî’nin bir rivayeti sahihtir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 7/170-171) "Bizden değildir" sözü, "Kur'an'ı gerçek anlamda okumuyor." demektir. Yoksa "Müslüman değildir." anlamına gelmez. Bu ve benzeri rivayetler, Kur'an'ı gereği üzere okumaya ve onun hükmüne göre hareket etmeye teşvik etmek içindir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- "Nefsini bilen Rabbini bilir." sözünü nasıl anlamalıyız?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- ?İki halife çıkarsa birini öldürünüz? sözü hadis midir?
- Sadat-ı Kiram ne demektir?
- Hz. Ömer, seçilen halifeye isyan edenin öldürülmesini istemiş midir?
- Kim konuştuğu esnada hapşırılırsa o söz doğrudur hadisi sahih mi?
- Sadat-ı Kiram ne demektir?
- "Cezallahu anna muhammeden ma hüve ehlüh." ne demektir?
- Kur'an-ı Kerim'in şarkı söylercesine okunup haz duyulduğu, hatta kişi alim olmadığı halde bu okuyuşundan dolayı itibar gördüğü bir zamanın geleceği, haberi doğru mudur?
- "Kur'an'ın sevabı, çok güzel bir arkadaş suretinde gelip berzah aleminde sahibine arkadaşlık edeceği" anlamındaki hadis sahih midir?
- "Allah, çok bela verdiği kişiyi hesaba çekmekten hayâ eder..." diye hadis var mıdır?
- "Büyük kardeşin küçük kardeş üzerindeki hakkı, ana babanın evladı üzerindeki hakkı gibidir." hadisi sahih midir? Hakkında bilgi verir misiniz?