Yurt dışında, gayrimüslim veya Şii bir ülkede yaşayan Ehl-i sünnet Müslümanlar, hicrî takvim ve namaz vakitleri konusunda hangi takvime uymalı?

Tarih: 17.11.2018 - 20:03 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bilindiği gibi İslam alemi Ramazana bazen farklı günlerde başlayabiliyor. Yine bir ülkenin hazırladığı takvimde diğer bir ülkenin şehirleri için gösterilmiş namaz vakitleri, o ülkenin kendisinin belirlediği vakitlerle farklılık arzedebiliyor. Örnek: Diyanet takvimi'ne göre 17 Kasım (9 Rebiülevvel) Tehran (İran'da) için Güneş: 6:36, fakat İran takvimine göre 17 Kasım (9 Rebiülevvel) Tehran (İran'da) Güneş: 7:12. Bazen hicri takvimde de farklılıklar oluyor, Türkiyede diyelim bu gün Mevlid kandili ise, İranda Mevlid yarın olabiliyor... /// Sorum şu:
(1) Bulunduğu ülkenin yetkili kişilerine (gayrimüslim veya şia oldukları için) güvenemeyen birisi ne yapmalıdır.
(2) Bulunduğu ülkenin yetkili kişilerine (gayrimüslim veya şia oldukları için) güvenemeyen birisi hicri tarih, kandiller, Ramazana başlama, Kurban kesme gibi konularda hangi hicri hesaplamaya uymalıdır?
(3) Eğer bir müslüman, bulunduğu ülkenin yetkili kişileri gayrimüslim veya şia oldukları için farklı takvime uymalı ise, şimdiye kadar kıldığı namazlar ve tuttuğu oruçlar geçerli mi?
(4) Eğer yine de kendi ülkesinin namaz takvimine ve hicri hesaplamasına uymak zorunda ise, Türkiye ile farklı günde Regaib, Mevlid kutlamanın verdiği üzüntüden nasıl kurtulalım?
- BU SORULARIMI CEVAPLAYAN DEĞERLİ HOCAM. LÜTFEN İKİ SEÇENEK SUNMAYIN. KENDİNİZİ BENİM YERİME KOYUN VE BU DURUMDA SİZ NASIL DAVRANIRDINIZ, HANGİ TAKVİME UYARDINIZ, ONU CEVAPLAYIN.
- Ve lütfen dört soruyu da cevaplayın.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şahsi fikrimize göre diyaneti esas alırız.

Ancak diğer görüşlerin amellerinin de geçersiz olduğunu söylemeyiz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun