Yetimin malından annesi yiyebilir mi?

Tarih: 02.10.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu yetim hakkına girer mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Bir anne olarak sizin oğlunuza zarar vermek gibi bir niyetiniz olamaz. Bir anne -evlenmediği sürece- yetim çocukları için en güvenilir bir yed-i emindir.

- İhtiyaç halinde bakmakta olduğunuz yetimin malından ölçülü bir şekilde harcamakta bir sakınca yoktur. Çünkü bu konuda Allahuteala şöyle buyurmaktadır:

"Evlilik çağına gelinceye kadar yetimleri deneyin; eğer onlarda akılca bir olgunlaşma görürseniz hemen mallarını kendilerine verin, büyüyecekler de mallarını alacaklar diye o malları israf ile ve tez elden yiyip tüketmeyin. Zengin olan (veli) yetim malına tenezzül etmesin, yoksul olan da kararınca yesin. Mallarını kendilerine verdiğiniz zaman yanlarında şahit bulundurun; hesap sorucu olarak da Allah yeter." (Nisa, 4/6)

Çocukların evlenme çağına gelmeleri, normal hallerde reşit olmalarının, yani rüşt dönemine girmelerinin de zamanıdır. Ancak evlenme yaşı geldiği halde rüştün hâsıl olmaması veya rüşt hali görüldüğü halde yaşın gelmemiş olması da mümkündür. Bu sebeple âyet malın teslimini iki şarta bağlamıştır:

a) Evlenme yaşının gelmesi. Müctehidlere göre bu, on beş-on dokuz yaşları arasında değişmekte, bazılarına göre kızlarla erkek çocuklar için farklı yaşlar öngörülmektedir. Devlet içtihatlar arasından birini seçerek kanunlaştırma ve uygulamayı buna göre yapma imkânına sahiptir,

b) Fiilen rüştün yani malı akıllıca kullanma yeteneğinin oluşmasıdır. Veliler ve vasiler uygun vasıtalarla kısıtlıları deneyecekler, rüşdün oluştuğuna kanaat getirdiklerinde şahitler huzurunda mallarını, artık reşit olan sahiplerine teslim edeceklerdir.

Kısıtlıların malları üzerinde tasarrufta bulunan vasilerin, ihtiyaçları bulunduğu takdirde, örfe veya kanuna göre bu maldan uygun bir pay yahut ücret almaları caizdir. İhtiyacın bulunmaması halinde hem kısıtlının hem de cemiyetin menfaatine olan bu işin ücretsiz, hasbî olarak, kamu yararı düşüncesiyle ve Allah rızası için yapılması tavsiye edilmiştir. (Kur’an Yolu, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, II, 12)

Buna göre onun izni olmadan  ve ihtiyacınız yokken oğlunuzun malından harcarsanız, yetim hakkına girmiş olabilirisiniz.

- Oğlunuzun zararına bir durum söz konusu değilse, finans kurumuna yatırdığınız karışık hesapların bir sakıncası olmaz. Fakat, onun parasını ayrı bir hesapta tutmak daha uygundur. Tabii ki helalleşmek her zaman iyidir.

- Oğlunuz on beş yaşına geldiğinde artık reşit sayılır ve yetimlik özelliği kalkmış olur.

İlave bilgi için tıklayınız: 

YETİM.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun