Teravih namazının 10 rekatını kılıp 1-2 saat ara verip kalan 10 rekatı kılabilir miyim?

Teravih namazının 10 rekatını kılıp 1-2 saat ara verip kalan 10 rekatı kılabilir miyim?
Tarih: 28.04.2020 - 13:03 | Güncelleme:

Soru Detayı

- ​Teravih namazını kılarken uzun süre namaz kılınca ağzım ağrıyor. 10 rekat kılıp ara verip sonra kalanı kılmam da problem olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayır, bir problem olmaz, teravih namazı geçerlidir.

Teravih, "terviha"nın çoğuludur.

Terviha, rahat kelimesinden "tef'ile" kalıbından sayı bildiren bir masdardır. Teravih'in her dört rekâtından sonra bir müddet istirahat edildiği için terviha ismini almıştır.(1)

Terviha kelime anlamı olarak oturuş demektir. Ramazanda kılınan teravih namazının her dört rekatından sonra oturulup istirahat edilmesine bu ad verilmiştir. Sonraları her dört rekat için mecaz olarak terviha tabiri kullanılmaya başlanmıştır. Bir teravih namazında beş terviha vardır.(2)

Ayrıca, teravih namazı ramazan ayındaki gece namazıdır. Çünkü ramazan ayındaki gece namazı teravih kılmakla yerine gelmiş olur. İşte gecenin başında kılınmakla da insanlara kolaylık sağlanmış olur.

Teravihte, her terviha, yani her dört rekat sonunda oturup dört rekat kılacak bir müddet dinlemenin müstehab olduğu ifade edilmiştir.(3)

Demek ki, dört rekatta bir dinlenme amacıyla biraz oturulduğundan (tervîha) teravih denmiştir. Zaman içinde, her bir tervihayı oturup dinlenmek yerine zikir ve salavat gibi nafile ibadetlerle değerlendirme veya ara vermeden namaza devam etme şeklinde uygulamalar ortaya çıkmıştır.

O halde, teravih namazında her dört rekattan sonra bir o kadar da oturulup dinlendikten sonra devam edilmesi daha güzel ise de hiç dinlenmeden devam etmek veya daha fazla dinlenmek de teravih namazına zarar vermez.

Kaynaklar:

1) Mütercim Âsım, Kamus, Terviha mad.; İbn Manzûr, Lisanü'l-Arab, Terviha mad.
2) et-Tahanevî, Keşşafu Istılahati'l-Fünûn, İstanbul 1984, 1/549.
3) M. Asım Köksal, İslam İlmihali, Teravih md.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun