Teheccüd namazını bırakmak sakıncalı mı?

Tarih: 15.05.2023 - 14:35 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Teheccüd namazına başlamıştım. Şimdi kılamıyorum, bir sakıncası var mı?
- Bu konuda Peygamberimizin bir uyarısı var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Abdullah İbni Amr İbni As radıyallahu anhüma’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah aleyhissalatü vesselam şöyle buyurdu:

“Abdullah! Falan adam gibi olma! Çünkü o, gece ibadetine devam ederken artık kalkmaz oldu.” (Buhârî, Teheccüd 19; Müslim, Sıyâm 185)

Belli zamanlarda iyilik ve ibadet etmeyi âdet edinen kimseler, nefsinin veya dünyanın tuzağına kapılarak bu güzel âdetlerini bırakmamalıdır. Zira bu güzel âdetler, bir bakıma Allah’a verilmiş bir söz, onunla yapılmış bir anlaşma gibidir. Bu itibarla, güzel alışkanlıklarını bırakan kimseler, bir bakıma ahde vefasızlık etmiş olurlar.

Meseleye böyle bakan Resul-i Ekrem Efendimiz (asm), alışkanlık hâline getirilen ibadetlerin ve hayırlı işlerin devamlı surette yapılmasına pek önem vermiştir.

Gece ibadetlerine başlayanlar, bu güzel davranışı bir müddet sonra usanıp terk etmemek için ölçülü hareket etmeli, bir miktar ibadet ettikten sonra yatıp dinlenmelidir. Birkaç gün kendini hırpalarcasına ibadet ettikten sonra usanıp bırakmak, Peygamber Efendimizin (asm) belirttiği gibi, hoş bir hareket tarzı değildir.

Hadisimizin ravisi ve Resul-i Ekrem Efendimizin (asm) bu hadisteki muhatabı Abdullah İbni Amr, hadis öğrenmeye pek istekli, eşini ihmal edercesine ibadete düşkün genç bir sahabî idi. Onun aşırı derecede oruç tutup namaz kıldığını, Kuran-ı Kerîm’i üç günden daha az bir zamanda hatmettiğini öğrenen Resulullah Efendimiz (asm), buna engel olmak isteyince, “gencim, yapabiliyorum” diye âdeta pazarlık etmişti. Fakat yaşı ilerlediği zaman Nebiyy-i Muhterem Efendimizin (asm) tavsiyesini tutmadığı için pişmanlık duymuştu. Ama Allah’ın Resulünün teheccüd namazını terk etmemesi ile ilgili tavsiyesini düşünerek, yetmiş yaşını aşkın olmasına rağmen, alışkanlık hâline getirdiği ibadetleri hayatının sonuna kadar bırakmamıştı.

Buna göre:

- Alışkanlık hâline getirilen hayır, iyilik ve ibadetler bırakılmamalıdır.

- Müslümana istikrar yakışır.

- Nafile ibadetler ölçülü yapılmalı, bir müddet sonra usanıp büsbütün bırakmaya yol açacak aşırılıktan kaçınmalıdır. (Riyazü's Salihin - İmam Nevevi Tercüme ve Şerh)

İlave bilgi için tıklayınız:

Teheccüd namazının önemi ve fazileti hakkında bilgi verir misiniz ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun