Sürekli meni geliyorsa, ne yapmalıyız?
- Hastalıktan ya da hormonlardan kaynaklanan bir durumda sürekli meni gelmesi guslü gerektirir mi?
- Yani sürekli akıntı olsa her seferinde nasıl gusül alınır böyle bir durumda abdesti guslü nasıl alacağız?
- Her zaman gusül almamız gerekir mi?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle şunu ifade edelim ki; erkeklerde tenasül uzvundan (cinsel organ) gelen sıvılar idrardan başka, meni, mezi ve vedi olmak üzere üç çeşittir:
a) Meni: Şehvetle yerinden ayrılıp, şehvetli veya şehvetsiz olarak tenasül uzvundan dışarıya çıkan ve kendisine mahsus kokusu olan bulanık renkli koyu bir sıvıdır.
b) Mezi: Cinsel açıdan duygulanarak tenasül uzvunun intişarından (ereksiyon) sonra, şehvetsiz olarak gelen beyaz renkli ince sıvıya denir.
c) Vedi: Yorgunluktan, yürümekten veya küçük abdestten sonra gelen, kokusuz, bulanık yapışkan sıvıdır.
Mezi ve vedi abdesti bozarsa da gusül yapmayı gerektirmez. Meninin ise şehvetle yerinden ayrıldıktan sonra, şehvetli veya şehvetsiz olarak dışarıya çıkması ile gusül abdesti gerekir.
Buna göre herhangi bir şehvet hissi olmadan sürekli meni akıntısı olan kişinin sürekli gusül abdest alması gerekmez. Zira bu durum kişiyi cünüp yapmaz ve gusül gerekmez.
Ancak bu durumun, bir hastalıktan kaynaklanma ihtimali söz konusu olduğundan doktora görünmeniz tavsiye olunur.
Ayrıca kişinin mazereti, bir namaz vakti içinde abdest alıp namaz kılacak kadar bile kesilmemesi ve her namaz vaktinde en az bir defa tekrarlaması durumunda kişi, özür sahibi olur ki bu durumda özürlülere tanınan ruhsattan da yararlanabilir. Örneğin namaz vakti girince abdestini alır ve namazlarını kılar. Abdesti bozan başka bir durum olmadıkça, vakit çıkıncaya kadar bu akıntıdan dolayı abdesti bozulmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Prostat sıvısı, salgısı guslü gerektirir mi?
- Gusülden sonra gelen meniden dolayı gusül gerekir mi? Ve de durup dururken gelen meni guslü bozar mı?
- Meziden dolayı gusül abdesti gerekir mi?
- Rüyada ihtilam olan kadına gusül gerekir mi? Rüyada ihtilam olmuş sayılabilmek için şartlar nelerdir? Gusülden sonra gelen akıntı guslü bozar mı?
- Sabah uyandığında elbisesinde ıslaklık gören kişi gusül abdesti alması gerekir mi?
- Sabah uyandığında, ihtilam olmadığı halde tenasül uzvunda bulunan ıslaklık hakkında şüpheye düşen kimse gusül alır mı?
- Gusül abdesti aldıktan sonra önceden giydiğimiz giysileri yeniden giyebilir miyiz?
- Çamaşırda görülen lekeden dolayı gusül gerekir mi?
- Şehvetle yerinden kopan, fakat tutma sonucu şehfetle dışarı çıkmayan meni gusül gerektirir mi? Gusle niyet edip normal banyo yapsak abdestimiz geçerli olur mu?
- MENİ