Sabah namazının sünnetini kılmamış kişi farzı kılan cemaate kavuşması halinde sünneti mi kılar, cemaate mi tabi olur?

Tarih: 11.10.2015 - 01:01 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hanefilere göre, cemaati kaçırma korkusu yoksa sabah namazının sünnetini mescidin kapısında kılıp ondan sonra cemaate katılır. Çünkü kişi böyle yapmakla iki fazileti birleştirme imkânını elde eder. Eğer bu kişi cemaati kaçırmaktan korkarsa, imamla birlikte farz namaza katılır. Çünkü cemaatin sevabı/daha büyük, cemaatı terketmekle ilgili tehdit daha ilzam edici, bağlayıcıdır.(Zuhayli, İslam Fıkhı, II,280)

Bir kimse sabah namazının iki rekât sünnetini kaçırır da kılamazsa güneş doğmadan bunları kaza etmez. Çünkü bu mutlak nafile olarak kalır. Sabahın farzından sonra kılınması mekruhtur. İmam Ebu Hanîfe ve İmam Ebu Yusuf a göre güneşin yükselmesinden sonra dahi böyledir. Zira sünnet namazlarda aslolan kaza edilmemektir. Çünkü kaza vaciplere mahsustur. Hz. Peygamber (a.s.m) yolculukta dinlendiği gece üzerlerine güneş doğunca, sabah namazının sünnetini farzına tabi olarak kaza etmişti, bunun dışındakiler aslı üzere kalır, yani kaza edilmez. Buna göre, farzı ile birlikte kazaya kalma dışında sabah namazının iki rekât sünneti kaza edilmez.(Zuhayli, a.g.e., II, 280)

İmam Muhammed'e göre, sabah namazının iki rekât sünnetinin zeval vaktine kadar kaza edilmesi müstehaptır. Çünkü Hz. Peygamber (a.s.m) vadide uyuya kaldıkları meşhur Tâ'ris gecesinin sabahı, sabah namazının iki rekât sünnetini güneş yükseldikten sonra kaza etmişti.(Zuhayli, a.g.e., II, 280)

Şafii, Maliki ve Hanbelilere göre, farza başlanmışsa kişi artık nafile namaz kılmaz. İmama uyarak farzı kılar. (Zuhayli, a.g.e., II, 278) Şafii ve Hanbeliler sabah namazının farzından sonra sünnetin kılınabileceğini belirtmişlerdir... Malikilere göre ise tenzihen mekruhtur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun