Recmedilecek kadının gömülmesi şart mıdır?

Tarih: 03.09.2015 - 00:50 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Had cezası uygulanırken erkekler için çukur kazılmaz, ancak Hanefiler ve Şafiilere göre kadının üzerinin açılmaması için çukur kazılması uygun görülmüş...
- İmam-ı Azam ve Şafii'ye göre zinası kendi ikrarıyla sabit olan bir kadının recmedilirken gömülmesi kesinlikle şart mıdır?
- Gömmeden recmetmek caiz olmaz mı? Yani bu mezheblerde çukur şart olmayıp müstehab mıdır, yoksa şart mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayır, recmedilecek kadının gömülmesi şart değildir. Hatta kadın kendi itiraf ederek bunu söylemişse, çukurun kazılmaması gerekir.

Ayrıca, özellikle şunu ifade edelim ki, kadının gömülmesi diye bir durum da asla söz konusu değildir. Söz konusu olan durum, biraz sonra açıklanacağı üzere, kadın lehine pozitif bir ayırımdır.

Dört mezhep imamı, recmedilmek suretiyle hakkında had uygulanacak kimse, eğer erkek ise ayakta bulunduğu halde had yapılacağında ittifak etmişlerdir.

Recim cezası, ister beyyine (şahit ve delil) yoluyla, isterse kişinin kendi itirafıyla olsun, had cezasına çarptırılmış şahıs bir şeye bağlanmaz; tutulmaz, kendisi için çukur kazılmaz.

Nitekim Resul-i Ekrem (asm) Mâiz hakkında böyle yapmış, onun için çukur kazdırmamıştır. (Nasbu'r-Râye, 3/325; Neylu'l-Evtâr, 7/109)

Had cezasına mahkûm olan kişi için çukur kazılacağı şeklinde bir hüküm gelmemiştir, dolayısıyla cezanın, çukur kazılmadan infaz edilmesi gerekir.

Hakkında recm uygulanacak kişi bir kadın ise:

Hanefilere göre, onun için çukur kazılıp kazılmaması tercihi, Devlet Başkanına aittir. İsterse kazdırır isterse terk eder. Çukur kazdırmanın hikmeti, cezanın infazı esnasında, kadının avret yerlerinin açılması ihtimalinden dolayıdır.

Rivayete göre Hz. Peygamber (asm) Gâmid’li kadın için göğsüne kadar bir çukur kazdırmıştır. Ancak, bu rivayet, senedinde bulunan meçhul bir raviden dolayı zayıf kabul edilmektedir. (bk. Camiu’l-Usül, 4/294; Nasbu'r-Râye, 3/325)

Ceza infaz edilirken, kadının elbiselerinin asla çıkarılmayacağı ve dolayısıyla örtülü olacağı için çukur kazma işi terk de edilebilir. Çünkü çukur kazmakdan maksat, kadının açılması muhtemel avret yerlerinin görünmemesidir. Elbisesi çıkarılmadan ceza infaz edileceğine göre, çukur kazmadan da maksat gerçekleşmiş olur.

Şafilere göre tercih edilen görüş, kadının bu günahı işlediği şahitlerle ispat edilmişse, avret yerlerinin açılıp saçılmaması ve başkaları tarafından görülmemesi için, çukur kazılmasının müstehaptır. Ancak, kadının zina ettiği kendi itirafıyla sabit olmuşsa, durum bunun aksinedir, yani çukur kazılmaz; ta ki itirafından döndüğü takdirde kadın kaçma imkânına sahip olsun.

Maliki ve Hanbelîlere göre kadın için çukur kazılmaz, zira sahih olarak böyle bir rivayet gelmemiştir. (bk. et-Telhisü’l-habir, 353; Neylu'l-Evtâr, 7/109; Sübülü’s-selam, 4/11; Zuhayli, İslam Fıkhı, Haddü Zina Bölümü)

İlave bilgi için tıklayınız:

ZİNA. 
Günümüzde (zina cezası olarak) recm cezasını uygulamak mümkün mü?...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun