Olgun mümin devamlı abdesti olur, ne demektir?

Tarih: 13.03.2018 - 01:03 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hadiste geçen kâmil mümin ile anlatılmak istenen nedir? 
- Geçenlerde bir hadis gördüm abdest hakkında, Abdestini tutamayanlar kamil mümin olamıyorlarmış.
- Şöyle bir durum söz konusu, namaz için hep ayrı abdest alırım din öğretmenime sordum bana daha sağlıklı olduğunu söyledi. Ben de işte hep ayrı abdest alıyorum ama bu benim namaz için daha hassas davranmak istememle ilgili bir durum. Yani şöyle, vakit namazımı bitirdikten sonra o abdestle 10-20 dk. sonra namaz kılmam kendi tercihim diyorum. Ama ne kadar doğru bilgim yok.
- Yine de hadiste geçen abdestini tutamayanlara dahil olur muyum?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili hadis rivayeti şöyledir:

“Doğru ve dürüst olun. Zira her şeyi tek tek elbette yapamazsınız. En hayırlı amelinizin namaz olduğunu bilin. Yalnız (olgun) mümin devamlı abdesti muhafaza eder.” (Ahmed, Müsned h.no: 22433; İbn Mace, Taharet 4; Münziri, Tergib, 1/162)

Yapılacak işler çok olur da zaman az olursa, işlerin en önemlilerini yapın. Namaz da en önemli işlerin başında gelir. Her zaman abdestli bulunmak da imanın kemaline işarettir ve abdest müminin silahıdır.

Bu hadiste geçen, devamlı abdesti muhafaza etmek, iki şekilde yorumlanmıştır:

a) Namaz vakitlerinde abdestli olmak ve namaza hazırlıklı olmaktır.

b) Namaz vaktinde ve dışında devamlı abdestli durmaktır, (bk. Sindi, Kifaye, ilgili hadisin şerhi)

Her iki yorum şekline göre; abdestli olmak müminin şiarıdır. Çünkü dışın temizliği kişinin içinin temizliğine alamettir. Bilhassa soğuk hava gibi ağır şartlar altında ve müsait olmayan ortamda abdeste devam etmek ancak imanlı olanın kârıdır.

Nitekim, Hz. Peygamber Efendimiz (asm)'in abdest almadan hiçbir iş yapmadığını görüyoruz. (Elmalılı, Hak Dini Kur’ân Dili, II, 1583)

Ancak abdest her amel ve ibadet için değil, başta namaz olmak üzere bazı ibadetler için farz kılınmıştır. Fakat Müslümanın sürekli abdestli bulunması sünnettir.

Diğer taraftan, abdest almakla, dünyevî ve uhrevî birçok fazilet ve güzellikler elde edilir. Nitekim Hz. Peygamber (asm) abdestle ilgili olarak şöyle buyurur:

“Bir Müslüman abdest alıp yüzünü yıkadığında, yüzündeki azaların işlediği bütün günahları; el ve ayaklarını yıkadığında el ve ayaklarıyla işlediği bütün hata ve günahları, su damlalarıyla beraber akıp gider ve kendisi de tertemiz olur. Hatta kirpik ve tırnak diplerindeki günahlarından eser kalmaz. Adap ve erkanına uymak suretiyle abdest alıp kıbleye dönerek: 'Eşhedü en lâ ilâhe illallâhü vahdehu lâ şerike leh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlühû.' diyen bu kul için cennetin kapıları açılmıştır; o, cennet kapılarının dilediğinden içeri girer.” (Müslim, Tahare, 32, 33; Tirmizî, Tahâre, 2)

İlave bilgi için tıklayınız:

Abdestli yatan kimseye, bir melek sabaha kadar, "Yâ Rabbî! Bu ...
Sürekli abdestli olmanın faydası nedir, sevabı var mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun