Şeytan en çok kiminle uğraşır?
- Şeytan dinine bağlı veya namazına yeni başlayan Müslümanla mı daha çok uğraşır caydırmak için?
- Yoksa boş olan ibadetsiz olan insanı daha çok günaha sokmak için mi uğraşır. Hangisiyle daha çok vesvese yapar aklını çevirir?
Değerli kardeşimiz,
İbadete Yönelen Kişi Şeytan İçin Daha Büyük Hedeftir
Kuran’da İblis Allah’a şöyle der:
“Andolsun ki ben de senin doğru yolunun üzerinde oturacağım.” (Araf, 7/16)
Buradaki “doğru yol” (sırat-ı müstakim) Allah’a yönelen insanların yoludur. Bu yüzden, namaza yeni başlayan, tövbe eden, dine yönelen, günahı bırakmaya çalışan kişiler genellikle daha yoğun vesvese hissedebilirler.
Şeytanın amacı, “Bırak yarın kılarsın”, “Zaten sen günahkârsın”, “Namazın kabul olmaz”, “Bu kadar zor ibadet”, gibi düşüncelerle kişiyi başladığı iyi yoldan döndürmektir.
Günah İçinde Olan İnsanı da Tamamen Bırakmaz
Ama bu, şeytanın günahkâr insanla hiç uğraşmadığı anlamına gelmez.
O kişiler için de günahı normal göstermek, “Herkes yapıyor” diyrek tövbeyi erteletmek, günahı alışkanlık haline getirmek gibi yollarla onları o halde tutmaya çalışır.
Alimlerin Verdiği Güzel Bir Benzetme
Bazı İslam âlimleri şöyle açıklar:
Hırsız, boş eve değil içinde değerli şey olan eve girer. İman, ibadet ve Allah’a yönelme değerli bir şey olduğu için, şeytan en çok onu çalmaya çalışır.
Kısaca denilebilir ki, şeytanın insanları saptırmakla ilgili en büyük hedefi onları küfür ve inkâra sevk ederek cennetten mahrum etmek ve cehenneme sürüklemektir.
“Şüphesiz şeytan sizin düşmanınızdır, siz de onu düşman kabul edin. O kendi taraftarlarını cehenneme sevk etmek için davette bulunur.” (Fatır, 35/6)
mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.
Özetle:
Birinci Hedef: Allah’a yönelen insanı yoldan çevirmek.
İkinci Hedef: Günahkâr insanı o hâlde tutmak ve tövbeyi geciktirmek.
Bu yüzden özellikle namaza yeni başlayanların vesvese yaşaması çok yaygın ve normal kabul edilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şeytanın varlığını nasıl bilebiliriz?
- Evham ve vesvese konusunda bilgi verir misiniz?
- Şeytanın tuzakları nelerdir?
- İnsan düşüncesinden mesul olur mu?
- Vesveseden kurtulmak için ne tavsiye edersiniz?
- Namaz kılarken istemeden de olsa aklıma sürekli bir şeyler geliyor, bir şeyleri düşünüyorum; bu durum namazımı bozar mı?
- Şeytan nedir ve insana hangi yollarla yaklaşır?
- Şeytanın sağdan yanaşması gibi bir durum var mıdır, varsa nasıl olur?
- Şeytan "daha çok gençsin!" şeklinde vesvese veriyor, nasıl engellerim?
- Din, bizim için nasıl bir otokontrol irade sağlar?