Geleceği görüyorum günah mı, imtihan mı?

Tarih: 16.08.2025 - 11:33 | Güncelleme:

Soru Detayı

Ben bazen rüyalarımda bazen de uyanıkken geçmişi, şu anı ve geleceği görüyorum. Bazen Kur'an da yazılanları da görüyorum. Bu imtihanım mıdır? Küçüklüğümden beri rüyalarım çıkıyor. Uyanıkken gördüğüm şeyler de çıkıyor. İnsanların hayatlarını onlara söyleyebiliyorum. Bunun dışında Kuran'da ve İslam'da anlatılan şeyleri de okumamış olmama rağmen bilebiliyorum. Mesela Arş'ı taşıyan 4 meleği, o tahtı vb. bunları okumadan biliyordum. Aynı zamanda melekler hakkında yine öğrenmeden sanki doğuştan bana öğretilmiş gibi bilgilere sahibim. Kuran okudukça bildiğim şeylerin anlatıldığını fark ettim. Gaybı sadece Rabbim bilir. Ben bir şey görüyorsam bu da Rabbimin izniyledir bunu biliyorum. Ama bu günah değil mi? Bu da benim imtihanım mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu da bir çeşit imtihandır. Sahte peygamberlik veya şeyhliğe sapmadıkça sakıncası olmaz; her gördüğünü başkalarına anlatmamalısın, zaman içinde çevren seni uçurabilir.

Böyle “kalp gözünün açılması” bazen sende olduğu gibi fıtraten, yaratılıştan olur, bazen de bir mürşidin eğitiminde çile doldurarak olur.

Bunlar ilham ve keramet kabilindendir, imtihandır, iyiye de kötüye de kullanılabilir.

İslam inancına göre gaybı (geleceği ve bilinmeyeni) bilmek yalnızca Allah'a mahsustur. Ancak Allah, dilediği kullarına, dilediği bilgileri rüyalar veya ilhamlar aracılığıyla bildirebilir. Bu durum, Allah'ın kudretinin ve kullarına olan merhametinin bir tecellisidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun