Cinlerle arkadaş olunabilir mi?

Tarih: 22.07.2025 - 19:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Nebih cini diye bir cin Müslüman olduğu söyleniyor zararsız ve dost canlısı bir cin olarak söyleniyor; bu doğru mudur, doğruysa nasıl arkadaş olabilirim?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cinler ayrı bir dünyanın varlığıdır. Onlarla arkadaş olmak kolay olmadığı gibi zararları da olabilir.

Cinlerle irtibat kurmak mümkündür. Fakat her mümkün olan vaki olmayabilir. Üstelik, cinlerle irtibat kurmanın çok büyük tehlikeleri de olabilir.

Konuyla ilgili şöyle bir rivayet vardır:

Hz. Aişe (r.anha) validemizin bir münasebetle sorduğu bir soru üzerine Peygamberimiz (asm) özetle şöyle buyurmuştur:

“Her insanla birlikte olan bir şeytan vardır. Benimle birlikte bir şeytan vardı, fakat Rabbim bana yardım etti, ta bana teslim oldu.”(1)

Burada cinlerden ziyade şeytanlardan söz edilmiştir. Hatta alimler bu rivayetlerdeki farklı ifadelerden “kuvve-i melekiye ve kuvve-i şeytaniye” olarak da anlamışlardır.(2)

Kuran-ı Kerîm’de verilen bilgilere göre cinler de insanlar gibi Allah’a kulluk etmeleri için yaratılmıştır. Cinlere de peygamber gönderilmiş, bir kısmı iman etmiş, bir kısmı kâfir olarak kalmıştır. Son Peygamber Hz. Muhammed (asm) insanlara olduğu gibi cinlere de ilahi emirleri tebliğ etmiştir.

Cinler insanlara nisbetle daha üstün bir güce sahiptirler. Mesela kısa sürede uzun mesafeleri katedebilir, insanlarca görülmedikleri halde onlar insanları görür, insanların bilmediği bazı hususları bilirler; fakat gaybı onlar da bilemezler.

Gökteki meleklerin konuşmalarından gizlice haber almak isterlerse de buna imkân verilmez. Evlenip çoğalırlar. İblîs de cinlerdendir ve insanların yanı sıra cinlerden de yardımcıları vardır. Bazı cinler Hz. Süleyman’ın emrine girerek ordusunda hizmet görmüş, mabet, heykel, büyük çanak, kazan gibi nesnelerin yapımında insanlarla beraber çalışmışlardır.

Hadislerde de cinlerle ilgili bazı bilgilere rastlanmaktadır. Her insanın yanında bir cin bulunduğunu, cinlerin müminlere vesvese vermeye çalıştıklarını, ancak Kuran okunan yerde etkilerini kaybettiklerini ifade eden hadislerdeki cinler, Kuran-ı Kerîm’de “cin şeytanları”(3) olarak kendilerinden söz edilen kötü cinler olmalıdır. Kulak hırsızlığı yapmak suretiyle gökten haber alan ve doğru yanlış öğrendiklerini arkadaşları vasıtasıyla sihirbaz veya kâhinlerin kalplerine ulaştıran cinler de aynı grupta mütalaa edilebilir.

Hz. Peygamber (asm) Efendimiz cinlerle konuşmuş, hatta rivayete göre namazını bozmaya çalışan bir cini yakalamış ve onu ashaba göstermek için bir yere bağlamak istemişse de daha sonra bundan vazgeçip serbest bırakmıştır.

Diğer bir rivayete göre Resûl-i Ekrem (asm) geceleyin bir grup cinle bir arada bulunmuş, onlara Kuran okumuş, sabah olunca da durumu ashabına anlatıp yaktıkları ateşin kalıntılarını kendilerine göstermiştir.(4)

Demek ki cinlerin mümin olanlarıyla arkadaşlık ve onlardan hayırlı işlerde faydalanmak mümkündür, ancak dikkatli olunması gerektiği de unutulmamlıdır.

Kaynaklar:

1) İbn Hanbel, Müsned, h.no: 24845.
2) İbn Hacer, Fethu’l-Bari, 3/190-192.
3) Enam 6/112.
4) Müsned, VI, 153, 168; Buhârî, “Menâḳıbü’l-enṣâr”, 132, “Ṣalât”, 75, “Eẕân”, 105, “Tefsîr”, 72/1-2, “Tevḥîd”, 7; Müslim, “Zühd”, 60, “Ṣalât”, 149, 150, 260, “Ẕikir”, 67, “Mesâcid”, 39; Tirmizî, “Tefsîr”, 47.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun