Olmayanı istemek günah mı?
"Kim yaratılmamış olan şeyi isterse hem kendisini yormuş hem de o nimete kavuşmamış olur" denilmiş, buna karşılık, "o nedir ey Allah'ın Resulü?" diye sorulmuş, Hz. Peygamber (s.a.s) de: "Bir günün tamamının (mutlu ve neşeli geçeceğini düşünerek) sevinmek..." buyurmuştur.
- Bu hadis Razi Enam suresi 32. ayet tefsirinde veriyor ancak kaynak yok hiçbir şey yok bu hadisin kaynağını ve nasıl anlamamız gerektiğini açıklar mısınız?
- Yani bir günün mutlu ve neşeli geçeceğine inanmamız yasak mı yoksa böyle bir şey teorik olarak olamaz mı?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, bir kulun henüz yaratılmamış bir şeyi istemesinin bir sakıncası yoktur. Burada kastedilen şey, bir günün tamamının (mutlu ve neşeli geçeceğini düşünerek) sevinmenin mümkün olmayacağını ifade etmektir. Zira dünya hayatındayız, dünya hayatıysa ahiretin tarlasıdır. Tarla ise çalışma ve yorulma yeridir.
İşte bu söz ile cennet hayatının dünyada olmayacağına dikkat çekilmiştir.
Müfessir Razi bu rivayetin kaynağını vermediği gibi bunun bir hadis olduğunu da belirtmemiştir. Ayrıca hem ilk cümleyi hem son cümleyi temriz sığasıyla “Denildi ki” şeklinde söyleyerek, bu rivayetin zayıflığına işaret etmiştir. (Mefatih, Enam 32. ayetin tefsiri)
Başka bir kaynakta ise senedi verilmeden şu ifadelere yer verilmiştir:
Hz. Peygamber (asm) “Yaratılmamış bir şeyi istemek, kendini yormakla birlikte onunla rızıklanmaz (öyle bir payı elde edemez).” buyurdu. Bunun üzerine bunun ne demek olduğunu sordular, o da: “Dünyada rahat aramak demektir.” diye buyurdu. (Şirbini, es-Siracü’l-münir, 2/15)
Diğer bazı kaynaklarda bu ifadelerin Cafer-i Sadık Hazretlerine ait olduğu belirtilmiştir. Şöyle demiştir:
“Yaratılmamış bir şeyi istemek, kendini yormakla birlikte onunla rızıklanamaz (öyle bir payı elde edemez)”. Kendisine bunun ne demek olduğunu sordular. Şöyle cevap verdi: “Bu dünya rahatı anlamındadır.” (Abdullah b. Abduh, Ravzatu’l-abidin, s. 339)
Bunun açıklaması şöyle olsa gerektir:
Dünya hayatında rahatlık aramak boşunadır. Çünkü mümkün değildir. Hatta sadece bir günü tamamen sevinç ve neşeyle geçirmek de mümkün değildir. Böyle bir durumu elde etmeye çalışmak kendine zarar vermek ve kötülük yapmaktır. Çünkü yaratılmamış bir şeyi var kabul etmek doğru değildir. Yoğu var etmek mümkün değildir, imkânsız işlerle uğraşmak da boş şeyle uğraşmaktır. Bu ise sadece zarardır.
Özetle, cennet hayatına özel mutluluğun, saadetin, sevincin, istediği her şeyin bulunduğu ve hiçbir üzüntü ve kederin olmadığı bir hayatı, ahiretin tarlası olan bu dünya hayatında aramak mümkün olmadığından, bunu isteyen kişi kendine kötülük yapmış ve zarar vermiş olur.
İlave bilgi için tıklayınız:
- "Dünyada rahat yoktur." hadis-i şerifini nasıl değerlendirmeliyiz?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- RÜ'YETULLAH
- Bir şeyi çok istemek caiz midir; aşık olduğum kızla evlenmek için ısrarla dua edebilir miyim?
- Allah, kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmez, sözünü nasıl anlamalıyız?
- Hayallerim gerçekleşmediği için çok üzülüyorum, dua yeterli mi?
- Evlenmek için ümit veren kişi sonra vazgeçerse kul hakkına girmiş olur mu?
- Ya Rabbi ölümümü kolaylaştır, şeklinde bir duada bulunmak aşağı bir derece midir?
- Kur'an, neden "Yeni Dünya"dan haber vermiyor? Pagan inançlarıyla bağdaşıyor mu? Arap dünyasında çokça yetiştirilen domuz yasaklanmış da komodo ejderi hakkında bilgi yok?
- Allah'tan dert istenir mi?
- MÜRTED / İRTİDAD
- Niçin inanmalı? İnanmak neye yarar?