Şeytan evlatlara nasıl ortak olur?

Tarih: 23.09.2024 - 11:50 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İsra Suresi 64. Ayette, Şeytanın mallara ve evlatlara ortak olabileceği konusunda verildiği bildirilir. (İsra, 17/64)
- Şeytanın mallara ve evlatlarına ortak olmasından kastedilen nedir açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetin meali şöyledir:

(Ey İblis) haydi, onlardan gücünün yettiklerini sesinle (telkinde bulunarak) çağrınla ayart! Süvarilerinle yayalarınla onlara karşı ordu topla; mallarına, evlatlarına ortak ol, kendilerine vaadde bulun. Zaten şeytan insanlara aldatmadan başka bir şey vaad etmez. (İsra, 17/64)

Şeytan Mallara Nasıl Ortak Olur?

Şeytanın, insanlara mallarında ortak olması, onun mallar hususundaki yaptığı her türlü çirkin tasarruflardır. Bu çirkinlik ister insanın, hakkı olmadığı halde mal alması, gasbetmesi sebebi ile olsun yahut da malı, kullanılmaması gereken yerde kullanması sebebiyle olsun, bu ifadenin içine, faiz, gasb, hırsızlık ve benzeri dinen caiz olmayan muameleler girer.

Şeytan Evlatlara Nasıl Ortak Olur?

Şeytanın evlatlara ortaklığı ile ilgili alimler şu açıklamaları yapmışlardır:

1. Bu, şeytanın, onları zinaya şevketmesidir. Bundan çocuk sorumlu olmaz, zina edenler sorumlu olur. Bu nedenle, burada şeytanın çocuk edinme esnasında ana-babaya ortak olmaları kastedilmiştir. Bu ortaklık da şeytanın onları zinaya davet etmesi ile olmuştur.

2. Müşrikler çocuklarına, Abdullat, Abduluzza (Lat’ın kulu, Uzza'nın kutu) şeklinde adlar koyuyorlardı.

3. Onların, çocuklarını, Yahudi ve Hristiyanlık gibi batıl dinlere teşvik etmeleridir.

4. Onların, çocuklarını öldürmeleri ve diri diri gömmeleridir.

5. Onların, çocuklarını çeşitli ahlaksız şiirleri ezberlemeye, adam öldürmeye savaşa ve adi-çirkin mesleklere sevketmeleridir.

Bu hususta, genel kaidenin şöyle olduğu söylenebilir: İnsanın, çocuğu hususunda onu dinen yasak olan kötü ve çirkin bir şeyi yapmaya götüren her türlü tasarrufu bu ifadenin içine girer. (bk. Razi, Mefatih, ilgili ayetin tefsiri)

Şeytanın insana vereceği zararları dört safha halinde izah etmek mümkündür:

1. Şeytan kandırıcı sesiyle, vesvese ve tahrikleriyle gücü yettiği kimseleri ayartır, yerinden oynatır, baştan çıkarır ve günahlara kaydırır. Zayıf ve güçsüz bulduklarını bulundukları yerden koparıp kendine köle eder ve onlara istediğini yaptırır.

2. Süvari ve yaya birliklerini toplayıp insanlar üzerine hücum eder, saldırır. Bu süvari ve yaya birlikleri, şeytanın her türlü hile ve desiseleri olabileceği gibi, aynı zamanda ona uyup Allah’a isyan yoluna koyulan herkestir. Nitekim ayet-i kerimede şeytanların hem cinlerden hem de insanlardan olabileceği beyan edilir. (bk. Enam 6/112; Nas 114/3-6)

Buna göre gerek insan olsun gerek cin olsun Allah’a karşı gelen herkes, şeytanın ordusudur; yaptığı işlerin keyfiyetine göre süvari veya yaya olarak o ordu içinde vazife icra eder.

3. Şeytan insanların mallarına ve evlatlarına ortak olur. Buna göre dinsizlik ve Allah’a isyan yolunda harcanan bütün mal ve servetler şeytan için harcanmış demektir. Aynı şekilde Allah yolunda yetiştirilmeyen, tam aksine yanlış inanç ve kötü ahlak üzere yetiştirilen evlatlar da şeytanın ortak olduğu evlatlar demektir.

4. Şeytan insanlara durmadan bol bol vaatlerde bulunur. Hâlbuki bunların gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Bunlar yalan ve aldatmadan başka bir şey değildir. Nitekim ayet-i kerimede şöyle buyrulur:

“Şeytan onlara birtakım vaatlerde bulunur ve onları boş ümitlerle oyalar. Zaten şeytanın onlara olan vaadi, boş bir aldatmadan başka bir şey değildir.” (Nisa, 4/120)

Ancak şeytanın bu aldatmaları herkes için eşit seviyede geçerli değildir. Bunlardan zarar görmeyecek ve kendini şeytandan gelen bu tazyiklere karşı koruyabilecek olanlar da vardır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun