Totem nedir, ne değildir?
- Etrafımda totem yaptım oldu diyen birçok insan ver. Totem diye bir şey var mı gerçek mi, yapmak şirk mi?
- Birkaç örnekle açıklar mısınız?
- Her şeyde totem yapıyormuşum gibi geliyor. Mesela bir sitede maçtan önce dua etmek iyilikler yapmak yazıyor. En sevdiğin kalemle sınava girmek yazıyor. Ne totem ne değil?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, Allah’a dua etmek, ondan bir şey istemek asla totem değildir, aksine ibadettir.
Birtakım nesneleri totem olarak tutmak ise, bir cahiliye inancıdır. Totem tutmak yerine Yüce Allah’tan yardım isteyerek dua etmeliyiz.
Totem, ilkel toplumlarda topluluğun kendisinden türediği sanılan ve kendisine kutsallık atfedilen hayvan, ağaç, rüzgâr gibi herhangi bir doğal nesne anlamına gelmektedir.
Totem, daha çok kendisine “uğur ya da şans” getirdiğine inanılan bazı nesneleri putlaştırmak suretiyle onlardan yardım ummaktır. Kendilerine bile fayda ve zarar verme gücü olmayan cansız varlıklardan medet ummak inanç bakımından çok tehlikelidir. Bu konuda inananların yapıp ettiklerinde azami derecede dikkatli olmaları gerekir.
Toteme inanmak, ya inanç boşluğundan ya da bilgisizlikten kaynaklanan bir hurafeciliktir. İster bu iki eli birleşik hale getirip başparmakları kaldırmak, hep aynı formayı giymek, kollara renkli ipler bağlamak, om denilen Hindu dininin sembolünü kolye olarak takmak şeklinde olsun, isterse, bazı nesnelere kutsiyet atfetmek şeklinde tezahür etsin, bunların hiçbirisinin İslam diniyle hiçbir ilgisi yoktur, hurafedir.
Kur'an-ı Kerim’de Yüce Allah müminleri: “Onlar boş ve faydasız şeylerden yüz çevirenlerdir.” şeklinde tanımlar. (Müminun, 23/3)
Dua insanın Rabbinden yardım istemesi, O’nu olay ve olgulara müdahale etmeye çağrı yakarışıdır. Bu konuyla ilgili Kur’an’da şöyle buyrulur:
"Kullarım sana, beni sorduğu vakit de ki, ben herhalde yakınım. Duâ edenin duasını bana dua ettiği anda işitir, ona karşılık veririm." (Bakara, 2/186)
Demek ki, dinimizde totem ve totemizm yoktur.
Kişi, mesleğinde, zanaatında veya sanatında başarılı olmak istiyorsa, onunla ilgili gerekenleri yerine getirmeli, sonra da Yüce Allah’a tevekkül edip, dua ile ondan yardım istemelidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çevremizde, az da olsa, "Görmediğime inanman" diyen kişilerle karşılaşıyoruz. Bunlara bu yanlış düşüncelerinden vazgeçirmek için neler söylemeliyiz?
- Hidayet Allah'tandır, sözü nasıl anlaşılmalıdır?
- Mekke müşriklerinin Peygamber Efendimiz (asv)'e, "Sana öğretilenlerin Yemame'li Rahman tarafından öğretildiğini duyduk. Bu sebeple biz Rahman'a asla inanmayız." dedikleri iddiasına ne dersiniz?
- İslam dinindeki yasaklar, öteki dinler için de geçerli midir? Gayrimüslimler, İslam'ın hükümlerinden mesul müdür?
- Hidayet ve dalalet sadece inanç esaslarında mı olur?
- Mekke'de doğan bir çocukla, dünyanın her hangi bir yerinde doğan İslam'dan habersiz bir çocuk, manevi mesuliyet yönünden bir tutulabilir mi?
- Dünyanın ıssız bir köşesinde yaşayan ve İslâm dininden habersiz olan bir insan, âhirette nasıl sorumlu tutulabilir?
- Allah'ın bir kula hidayet etmesi için, kulun ne yapması lazımdır?
- Tebliğ etmek adına harama girmek caiz mi?
- Günümüzde şeriat kuralları geçerli mi. Kahrolsun şeriat ifadesi kişiyi dinden çıkarır mı?