Yakından bakınca içini gösteren elbise giymek caiz mi?
- Kadın veya erkeğin, avret yerleri örtülü olsa bile, yakından bakınca içini gösteren bir elbise giymesi caiz midir?
- Bunun hükmü, namaz içinde ve namaz dışında değişir mi?
- Maliki mezhebine göre örtünün ilk bakışta cildi göstermemesi şarttır. Ancak dikkatli bakma halinde gösteriyorsa onunla namaz kılmak mekruhtur. Vakit içinde iadesi menduptur. - Fakat rüzgârın yapıştırması ya da ıslaklık sebebiyle vücudu belli ediyorsa, zarar vermez. Bu durumda, dışarı çıkarken giyilen elbise, ilk bakışta cildi belli etmeyecek şekildeyse, sadece dikkatli bakıldığında cildi belli ediyorsa, bu elbiseyle dışarı çıkmak Maliki mezhebine göre caiz mi?
- Yoksa Malikilere göre bu yalnızca namaz için mi geçerlidir.
- Ayrıca elbisenin ıslanması sonucu hemen fark edilebilecek derecede vücudun renginin ortaya çıkması, yani ıslaklık sonucu cildin ilk bakışta belli olması namazı bozar mı?
Değerli kardeşimiz,
Cevap 1:
Kadınların yüzleri ile ellerinden başka bütün bedenleri avrettir. Yüzleri ile elleri namazda ve namaz dışında fitne korkusu olmadıkça avret değildir.
Ayaklarının avret olup olmaması ihtilaflıdır. Sahih kabul edilen görüşe göre kadınların ayakları da avret değildir. Diğer bir görüşe göre namazda kadının ayakları avret sayılmazsa da namaz dışında avret yeri sayılır. Bu ihtilaftan kurtulmak için ayaklarını örtmeleri iyi ve ihtiyata uygun olur.
Hz. Aişe'nin (r.anha) rivayetine göre, kız kardeşi Hz. Esma (r.anha) bir gün Hz. Peygamber (asm) Efendimizin huzuruna gitti. Üzerinde altını gösterecek şekilde ince bir elbise bulunuyordu. Peygamberimiz (asm) onu görünce yüzünü çevirdi ve şöyle buyurdu:
“Ya Esma, bir kadın büluğ çağına erince -yüzünü ve ellerini göstererek- bunlardan başka bir tarafının görünmesi sahih (caiz ve helâl) olmaz." (Ebu Davud, Libas, 31)
Ayrıca, Resul-i Ekrem Efendimiz (asm), giyindiği halde açık (çıplak) olan, yani ince ve şeffaf elbise ile dolaşan kadınların cehennemlik olduklarını, cennetin kokusunu dahi alamayacaklarını bildirirler. (Müslim, Libas, 125)
Alkame b. Ebî Alkame (r.a.), annesinin (r.anha) şöyle dediğini rivayet eder:
“Abdurrahman'ın kızı Hafsa'nın başında, saçını gösterecek şekilde ince bir başörtüsü olduğu halde Hz. Aişe'nin huzuruna girdi. Hz. Aişe başından örtüsünü alarak ikiye katladı, kalınlaştırdı.” (Allah onlardan razı olsun) (Muvatta, Libas, 4).
Elbisenin şeffaf olmasındaki ölçü, tenin rengini belli etmesidir. Dışarıdan bakıldığı zaman elbisenin altından insanın teni görünüyorsa, elbise ince de olsa, kalın da olsa böyle bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz. (bk. Haleb-i Sağir, s. 114)
Kadının, yabancı erkeklerin yanında giymiş olduğu bir giysi tenin rengini belli edecek ve gösterecek şekilde ince ise, bununla örtünme gerçekleşmiş olmayacağından giyilmesi caiz olmaz. Bu giyecek, bir elbise, gömlek ve etek olduğu gibi, başörtüsü ve çorap da olabilir.
Fakat gerek çorap olsun gerekse başörtüsü ve diğer giyecekler olsun, kalın da altını göstermiyorsa, böyle bir elbisenin giyilmesi caizdir. Çünkü çorap ve başörtüsü ne kadar kalın olursa olsun mutlaka bacağın ve başın şeklini belli edecektir. Fakat vücudun azalarını iyice belli edecek şekilde giyilen dar pantolon ve dar gömlekle namaz sahih olsa da kendine nikah düşenlerin yanında giymesi caiz olmaz. (bk. Reddü’l-Muhtar, 5/238)
Cevap 2:
Malikî mezhebine göre avret yerleri hafif ve ağır (ğaliz) diye ikiye ayrılıyor.
Namazda ğaliz olan edep yerleri kapalı olmak şartıyla diğer avret yerleri açık olursa ve namaz kılınmış vakit de çıkmış ise bu namazı yeniden kılmak gerekmiyor.
Ancak bu hüküm, namahremin görmediği yerde kılınan namazla ilgilidir. Hafif olan avret yerlerini de namahremin göreceği şekilde açık veya görünür bırakmak caiz değildir.
Cevap 3:
Ayaklara giyilen çorap gibi dar olan ve vücudun şeklini belli eden dar elbiseler giymek şeffaf olsun olmasın caiz değildir.
Normal elbiseler giyildiği halde yağmur, rüzgâr vb. sebebiyle vücuda yapışma durumu sorumluluk getirmez. Dinde zorluk yoktur ve Allah, normal olarak yapamayacağımız, güç olan şeyle bizi yükümlü kılmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bayanlar pantolon üzerinden dize kadar uzun bir kıyafet giyerek namaz kılabilir mi?
- Tesettürün maksadı nedir? Kadınlar, erkekler tahrik oluyor diye mi kapanmak zorunda?
- Bayanların başını kapaması farz mıdır?
- Kadınların eteklerinin altında sadece iç çamaşırlarıyla namaz kılmaları uygun mudur? Başı açık namaz kılınabilir mi?
- Kadının örtünme şekli nasıl olmalıdır? Hanefi mezhebinde kadın tesettüre uygun nasıl giyinmelidir?
- Dar kıyafet çıplak hükmünde midir? Eğer öyleyse, yalnız da olsak dar bir kıyafetle namaz kılamaz mıyız?
- Kadının dışarıya çıkarken pardösü giymesi şart mıdır?
- Kadınların, eteklerinin altında sadece iç çamaşırıyla namaz kılmaları mekruh mudur?
- Namazda etek giymek şart mı? Pantolon ile namaz kılınabilir mi?
- Kur'an-ı Kerim'de kadınlar için dış örtülerini üzerini almaları emrediliyor. Buna bakarak pardösü giymek farz mıdır, pardösü giymeden örtünme tam olarak gerçekleşmez mi?