Matematik bilimi, Allah’ın varlığını nasıl tanıtır?

Tarih: 24.04.2015 - 00:54 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Matematik; Allah’ı tanıttırır diyoruz ama 2x-4=10 denklemini çözmekle, bunu Allaha nasıl bağlayabiliriz?
- Matematik sabit bir bilimken, nasıl Allaha veriliyor?
- İnkarcı değilim ama bir türlü ikna olamıyorum. Mes' ul olur muyum?

"Her fen, kendi lisan-ı mahsusuyla mütemadiyen Allah’tan bahsedip Hâlıkı tanıttırıyorlar."
- Allah -haşa- olmasa bile, mesela matematikte 2+2=4'tür. Bu sabittir, değişmez, yani bir yaratan olmasa da doğrudur bu... Nasıl anlayabiliriz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Risalede ifade edilen husus, her fen bilimin ortaya koyduğu ilmi formüller penceresinden bakıldığı zaman, bu kâinatın bir yaratıcısının olduğunu görebilmektir. Yoksa, yalnız 2x2=4 hesap sisteminin basmakalıbından söz edilmiyor. Böyle olsa yalnız matematik değil; fizik, kimya bilimlerinden hakikate bir yol bulmak mümkün değildir.

- Bunu şöyle açıklayabiliriz:

Bilimsel kaideler manzumesi olarak kabul edilen matematik biliminin kaideleri, kâinatın “akıllı bir tasarım” olduğunu ders vermektedir. Örneğin:

Güneş sistemi gezenleriyle birlikte belli bir hareket alanında seyretmektedir. Bu seyir ve hareket tarzı öyle bir şekilde tanzim edilmiş ki, gezegenler birbirine çarpmıyor, birbirinden uzaklaşıp dağılmıyor, güneş ışığını alacak bir mesafede duruyorlar.

Gezegenlerden biri olan yerküresi, gece-gündüz, dört mevsim gibi hayat şartları için lazım olan hususların tahakkuk etmesi için gereken matematiksel bir konuma yerleştirilmiştir. Mesela, yerkürenin 23,5 derecelik bir eğim içinde olduğu gerçeği, matematiksel bir realitedir. Meşhur ifadeyle: “Eğer dünyamız bulunduğu yerden güneşe daha yakın olsaydı, yanacaktık, daha uzak olsaydı, donacaktık.”

Bu matematiksel ilmi bir tespittir. Atmosferde, oksijenin matematiksel oranı bugünkünden daha fazla veya daha az olsaydı hayatımız sönecekti.

Keza, bizim bedenimizde yer alan, tuz, su, şeker, magnezyum, fosfor ve saire elementlerin belli bir oranda olduğu hakikati, matematik ilmi açısından değerlendirilir.

İşte matematik ilmi, kâinatta var olan ve matematiği yakından ilgilendiren ne kadar orantılar, ilişkiler ve münasebetler varsa, bütün bunlar dakik, ince bir hesapla yapıldığında şüphe yoktur. Bu sanat fabrikasından üretilen faydalı mahsulatın varlığı, bunun açık göstergesidir.

O halde -kâinat baştan başa- yalnız matematik ilmi penceresinden bakılsa, belli bir faydayı gözeten ince hesapların olması, onun “akıllı bir tasarım” olduğunu ve dolayısıyla sonsuz ilim, hikmet ve kudret sahibi bir yaratının/Allah’ın varlığını, 2x2=4 eder derecesinde kati göstermektedir.

- Hülasa, kâinatın yapısı, canlıların konumu, insanların anatomisi gösterdiği harika hesap inceliği penceresinden aklı başında olanlara Allah’ın varlığı ve birliğini ders vermektedir.

- Bir delili bilmemek dini bir risk taşımaz. Çünkü herkse her delili bilmeyebilir. Yeter ki, imanda bir şüphe, bir tereddüt olmasın. Ancak, bu çok açık olan bir hakikati bilmemek ayrı bir şeydir, fakat öğrenmemek farklı bir şeydir.

Umarız, bu kısa açıklamalardan sonra (bütün varlıkların belli bir hesaba/matematiğe/bir aritmetiğe göre dizayn edilen konumuyla ilgili) işin formülünü kavramış ve söylenenlerden daha fazlasını idrak etmiş oluruz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun