Karbondioksit gazı vücuda girerse oruç bozulur mu?
- Karboksiterapiyle, karbondioksit gazının vücuda enjekte edilmesiyle oruç bozulur mu?
- Bu işlemin dinen bir sakıncası var mı?
Değerli kardeşimiz,
İmam Azam'a göre, ister ağız, burun gibi tabii menfezlerden olsun, ister gayr-ı tabii menfezlerden olsun -gıda, ilaç gibi- bir maddenin dışarıdan içeriye enjekte edilmesi orucu bozar. İmam Muhammed, İmam Ebu Yusuf ve diğer mezhep imamlarına göre ise, tabii menfezler dışından enjekte edilen şeyler orucu bozmaz.
Buna göre bakıldığında, İmam Azam'a göre, gazın vücuda enjekte edilmesi orucu bozar, fakat diğer alimlere göre ise bozmaz. Eğer bunu iftardan sonra akşam yaparsa daha güzel olur.
Sorunuzun ikinci şıkkı için çok net bir şey söylemek zordur. Yalnız şunu diyebiliriz ki, eğer bir uzman tarafından sağlık açısından gerekli ve aile huzurunu sağlamaya yönelik bir tedbir olarak görülmüş ise, yapılmasında bir sakınca yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..
- Vücuda karbondioksit verilmesi, karboksiterapi yapılması orucu bozar mı?
- Sprey, göz-burun- kulak damlası, endoskopi, ultrason, anestezi, fitil, lavman, iğne, serum, kan vermek, diyaliz, anjiyo, biyopsi, merhem, ilaç, jinekolojik muayene gibi tedavi yöntemleri orucu bozar mı?
- Oruçlu iken hastaya trombosit vermek, orucu bozar mı?
- karboksiterapiyle, gazın vucuda enjekte edilmesiyle oruç bozulur mu?
- Hz. Muhammed hakkında kısa öz bilgi verir misiniz?
- Kur'an'da ismi geçen peygamberlerin meslekleri nelerdir?
- Şafii mezhebine göre, kaza orucu borcu olan kimse, nafile oruç tutabilir mi?
- Kusmak orucu bozar mı? Bu durumda tekrar tutmamız (kaza etmemiz) gerekir mi?
- Geçmişte muhtelif sebeplerden dolayı tutamadığım oruçlarım var, tahmini bir hesapla doksan gün civarındadır. Bu borcumu nasıl telafi edeceğim?