Allah'a ve ahiret gününe inandığımız halde, neden dünya işlerine bu kadar çok ehemmiyet veriyoruz?
- Ebedi hayatı bildiğimiz halde, haramı helali bildiğimiz halde, cenneti cehennemi bildiğimiz halde niye bu kadar dünyaya dalıyoruz?
İnsan da kör hissiyatlar bulunmaktadır. Kör hissiyat mertebesi âdeta mazi ve müstakbelden habersizdir. Geleceği düşünmez, anlık lezzeti düşünür. Nefis ve heva gibi duygular, hazır zamandaki lezzetleri düşünür.
Bediüzzaman Hazretleri bu hususu şöyle açıklamaktadır:
"Hem insanda hissiyat galip olsa, aklın muhakemesini dinlemez. Heves ve vehmi hükmedip, en az ve ehemmiyetsiz bir lezzet-i hazırayı ileride gayet büyük bir mükâfâta tercih eder. Ve az bir hazır sıkıntıdan, ileride büyük bir azâb-ı müeccelden ziyade çekinir. Çünkü tevehhüm ve heves ve his, ileriyi görmüyor, belki inkâr ediyorlar. Nefis dahi yardım etse, mahall-i ımân olan kalp ve akıl susarlar, mağlûp oluyorlar. Şu halde, kebâiri işlemek imansızlıktan gelmiyor, belki his ve hevesin ve vehmin galebesiyle akıl ve kalbin mağlûbiyetinden ileri gelir." (bk. Lem'alar, s. 70).
BENZER SORULAR
- İnsanın kalbine hükmetmesi ve söz geçirmesi için ne yapması gerekir?
- Büyük günah işleyeni tekfir etmek caiz midir?
- Kader ve kaza nedir? Büyük günah işleyen cehennemlik midir?
- Şirk dışındaki büyük günah işleyen kişi neden dinden çıkmıyor?
- İşlediği günahlarla övünen ve bunlardan pişmanlık duymayanlar (Müslümanlar) hakkından ne düşünmeliyiz? Mesela baş örtüsü takmıyor ve diyor ki, "Ben öyle örtülerin içine falan giremem, fenalık geliyor." "Benim baş örtüsüne alerjim var." diyor...
- "İnanıyorum, Müslümanım!" dediği halde, ibadet etmeyen kimseler hakkında bilgi verir misiniz?
- Günah işleyenleri veya gayri müslimleri küçümsemek ve aşağılayıcı hitaplarda bulunmak caiz midir?
- Üç kez cuma namazını terk etmenin hükmü nedir; kaynak göstererek açıklar mısınız?
- Cehennemden çıkış var mıdır?
- Nefsin ölümü mümkün müdür?