Namazda her uzvunu gücün yettiği kadar, kıbleye karşı bulundur, rivayeti sahih midir?
Değerli kardeşimiz,
Bu hadis Hidaye’de geçmektedir (bk. Hidaye, 1/47-şamile). Zaylaî, “Nasabu’r-raye li Ahadisi’l-Hidaye” adlı eserinde (32. hadis bölümünde), söz konusu hadisin garip olduğunu söylemek suretiyle onun zayıflığına işaret etmiştir. Zeylaî’ye göre, müellifin bu hadisi zikretmesi, secdede ayak parmaklarının da kıbleye yöneltilmesinin sünnet olduğuna delil getirmek içindir.(bk. a.g.y.).
"Yedi uzuv üzerinde secde etmekle emrolundum.” mealindeki sahih hadis, bu konuda delil olarak yeterlidir. Ve bu hadisi delil alan bazı alimlere göre, ayak parmaklarının secdede kıbleye yöneltilmesi farzdır.
Diğer alimlere göre ise secdede ve diğer gerekli yerlerde ayak parmaklarını, otururken de el parmaklarını kıbleden ayırmak mekruhtur. (Fetâvâ-yı Kadıhan; Fetâvâ-yi Hindiyye; Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/367.)
Buna göre secdede ayak parmaklarının kıble tarafından başka yere dönmesiyle namaz bozulmaz. Ayak parmaklarının kıbleye dönük olması ise sünnettir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namazda otururken, sağ ayağımızın parmak uçlarını kıbleye neden çeviririz?
- Secdede iken, ayakların üst kısmının yere konulması namazı bozar mı?
- Şafii mezhebine göre namazda iki ayağın yerden kesilmesi namazı bozar mı?
- Müezzin ezan okurken neden ellerini kulağına götürür?
- Namazda ayakların durumu (kıyamda, teşehhüdde ve secdede) nasıl olmalıdır?..
- Müezzin ezan okurken neden ellerini kulağına götürür?
- KADININ NAMAZDAKİ FARKLI DURUMU
- Kadınlar namazda ellerini nasıl bağlar, ellerini bağladıklarında bilekten kavramaları gerekir mi? Kadınlar namazı neden farklı kılarlar?
- Secdede parmakları açık tutmak ve kıbleden başka yere çevirmek mekruh mu?
- Namazı kılmanın belli bir şekli var mı, adabı nasıldır? Farz ve vacipleri, sünnet ve adapları gibi hususlara bağlı kalınarak namaz nasıl kılınır?