YATIR, TÜRBE VE KABIR ZIYARETI
Peygamberimiz (s.a.s.), İslam`ın ilk devirlerinde kabir ziyaretini bütünüyle yasaklamıştı. Sonra; "Size kabir ziyaretini yasaklamıştım, artık kabirleri ziyaret edin; çünkü onlar size âhireti hatırlatır" (Müslim, cenâiz 105,108, edâhi 37; Ebû Dâvûd, cenâiz 75; Tirmizî, cenâiz 60; Nesâî, cenâiz 100,101.) buyurdu. Böylece hem kabir ziyareti serbest edildi, hem de ziyaret sebebi açıklanmış oldu: Kabirde yatan zatın da bir gün diri olduğunu, ölümün, onu sevdiklerinden ayırdığını, kendisinin de nihayet öleceğini, öbür âlemde hesabın, kitabın bulunacağını... düşünmek, böylece kalbinin yumuşaması ve isyanların itaate dönüşmesi.
Yukarıda anlamını verdiğimiz hadîs, kadın erkek ayırmadığı için, bir kısım fıkıhçılar, kadınların da kabirleri, şartlarına uyarak ziyaret etmelerinden sakınca olmadığını söylemişlerdir.
Kabir ziyaretine giden kişi, önce kabre "es-selâmü aleyküm! Ey mü`minler yurdunun topluluğu. Biz de inşallah size kavuşacağız. Allah size de bize de âfiyet versin" diye selâm verir. Sonra kabrin ayak tarafında ayakta durur ve Kur`ân okuyarak, Allah`tan, sevabını ona ulaştırmasını diler, onun için de, kendisi için de, bütün mü`minler için de bağışlanma diler.
BENZER SORULAR
- KABİR ZİYARETİ
- Hangi günlerde kabir ziyareti yapılır?
- KADINLARIN KABİR ZİYARETİ KONUSU
- Türbe ve kabir ziyaretleri hakkında dinimizin ölçüleri nelerdir?
- Kadınların kabir ziyaretine gitmesi caiz midir?
- KADININ KABRİ ZİYARETİ CAİZ MİDİR?
- Kabir ziyaretinde bulunmak caiz midir?
- Gördüğümüz canlı suretleri yok etmeli, yükseltilmiş kabirleri yerle bir etmeli miyiz?
- Devirlere ve toplumlara göre şeriatler değişebilir mi?
- KABİR ZİYARETİNİN FAYDALARI