Kadın eşinden izinsiz nafile namaz kılamaz mı? Aynı şekilde kadın kocasından izinsiz nafile oruç tutabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Kadının nafile oruç tutarken veya gece nafile namaz kılarken kocasından izin alması (Mişkat, s. 282; Feyz'ül-kadir, 3/138), kocanın gündüzleri veya geceleri hanımıyla cinsel ilişkiye girmek istemesi ihtimaline göredir. Yoksa her zaman izin alması gerekmez. Örneğin hafta boyunca işinde çalışan bir beyin, hafta sonu hanımının nafile oruç tutmasını istememesi gayet normaldir.
Bazı durumlarda erkeğin de hanımından izin alması gerekiyor. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm) bir gece hanımı Ayşe validemize:
“İzin verirsen bu gece ibadet etmek istiyorum.” (Beyhaki, Şuabu'l-İman, nr. 3837-3838; Münziri, et-Terğıb, nr. 1520)
diyerek izin almıştır. Bu bize önemli değerler veren bir olaydır.
Demek ki, konuyu iki taraflı düşünmek gerekiyor. Önemli olan ailedeki huzur ve mutluluktur. Allah, farzların dışındaki ibadetlerde karşılıklı anlayışa göre hareket edilmesini istiyor. Yani kul hakkını, kendine yapılan nafile ibadetten daha üstün tutuyor.
Bunula beraber kadın veya erkek nafile oruç tutarken eşiyle cinsel ilşkiye girse veya bilerek bozsa kefaret gerekmez, sadece gününe gün oruç tuması yeterldir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Eski dinlerin tabileri nasıl isimlendiriliyordu? Onlara da Müslüman mı deniyordu yoksa Hristiyan Yahudi gibi isimler mi alıyorlardı?
- Fetret ehlinin, yani İslam'dan haberi olmayanların sorumluluğu var mıdır?
- Et alırken, hayvanın / tavukların kesimhanede besmele çekilerek kesildiğini bilmiyoruz; nasıl hareket etmemiz gerekir?
- Namazda tesbihlerin yerini değiştirsek sehiv secdesi gerekir mi?
- Kadın eşinden izinsiz nafile namaz kılamaz mı?
- Kaza orucu tutan kadın kocasından izin alması gerekir mi?
- Muharrem ayında hangi gün oruç tutmalıyız?
- Genizden mideye giden kan, abdesti ve orucu bozar mı?
- Allah'ın âyetlerini ve O'na kavuşmayı inkâr edenler, işte bunların rahmetimden ümitleri yoktur.." (Ankebût, 29/23) mealindeki ayeti açıklar mısınız?
- Yatırım için yabancı para (döviz) almanın dinimiz nezdindeki hükmü nedir?