Toplu halde tesbihat yapmak bid'at mıdır? Peygamber Efendimiz namazlardan sonra nasıl tesbih çekermiş?..
- Türkiye'den giden hacılar toplu şekilde tesbih çekince, bunun bid'a olduğunu söylüyorlarmış. Peygamberimiz bizim şimdi çektiğimiz gibi tesbih çekmiş midir?..
Değerli kardeşimiz,
Bildiğimiz kadarıyla camilerde cemaatle yaptığımız müezzinli tesbihat, Bilali Habeşi’nin müezzinliği içinde mevcut değildir. Onun zamanındaki tesbih dualarını, namaz kılan şahıslar kendi başlarına yapıyorlar, müezzinli, cemaatli sesli tesbihat uygulanmıyordu. Sonraları insanlarda ihmal ve unutkanlıklar başladığı görülünce bugünkü cemaatli tesbihatın camilerde başlatıldığı anlaşılmaktadır.
Namaz tesbihatını tek başına yapmak mümkün olduğu gibi, cemaat halinde îfa etmek de mümkündür.
Cemaatle kılınan namazlardan sonra bu tesbih ve duâları müezzinin iştirakiyle cemaat de hep birlikte yapar ki, fazilet ve sevabı bakımından daha güzel ve daha isabetlidir.
Namaz tesbihatının cemaat halinde yapılmasının sünnette yerinin olup olmadığına gelince, Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) toplu halde yapılan zikir, duâ ve ibadetleri her seferinde teşvik etmiş; sahabîlerini toplu halde sohbet eder, zikreder ve ibadet eder halde görürse memnun olmuş ve onlara bazı müjdeler vermiştir.
Hz. Muâviye’nin rivâyetine göre; bir gün Peygamberimiz (a.s.m.) sahabîlerden bir kısmının bir halka teşkil ederek oturduklarını gördü. Yanlarına vardı ve sordu:
“Ne maksatla bir araya gelip burada oturdunuz?”
Onlar, “Bize İslâm gibi bir din bahşeden ve bu yolla bizi imtihana tâbi tutan Allah’ı zikretmek ve ona hamdetmek için oturduk.” dediler.
Peygamberimiz (asm) bir defa daha sorup, onlardan yeminli bir cevap aldıktan sonra şöyle buyurdu:
“Sizi suçlamak için yemin ettirdiğimi sanmayın. Lâkin şu var ki; bana Cibril geldi, Aziz ve Celîl olan Allah’ın meleklerine karşı sizinle iftihar ettiğini haber verdi.” (Müslim, Zikir 40)
Görüldüğü gibi, Peygamber Efendimiz (asm), namazdan sonra olmasa da, herhangi bir vesileyle bir araya gelip zikir ve tesbihle meşgul olan mü’minleri bile medhetmiştir. Her ne kadar namaz tesbihatı Peygamberimizin (a.s.m.) zamanında cemaat halinde toplu olarak yapılmamış olsa dahi, daha sonraki müçtehid imamlar zamanından itibaren her namaz kılanın rahatlıkla yapabilmesi ve zikrin sevabından mahrum kalmaması için cemaat halinde yapılmasının daha faydalı olacağı esas olarak benimsenmiştir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Bid'at konusunda bilgi verir misiniz?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Ali'nin kılıcı Zülfikar hakkında bilgi verir misiniz? "Ali gibi genç, Zülfikâr gibi kılıç olmaz." anlamına gele bir rivayet var mıdır?
- Mezhepten mezhebe geçmek (mezhep değiştirmek) caiz midir?
- Bir kimse bulduğu hazineyi (defineyi, madeni) alabilir mi?
- Saç ektirmek caiz midir? Saç ekimi abdest ve gusle engel olur mu?
- Resim veya oyuncak bebek bulunan odada namaz kılmak caiz midir? Odaya resim asmak caiz mi?
- "Yalanı ancak Allah'ın âyetlerine inanmayanlar uydurur. İşte onlar yalancıların ta kendileridir." ayetinde geçen yalan hangi manadadır?
- Kur'an-ı Kerim'de geçen surelerin faziletleri hakkında bilgi verir misiniz?
- Dinler ifadesini kullanmanın mahzuru var mı?
- Hz. Ali'nin kabri nerededir?
- Birisinin kalbini kırdıktan sonra özür dilemek gerekir mi?