Saç ektirmek caiz midir? Saç ekimi abdest ve gusle engel olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Bu meselenin, aynıyla Kur'ân-ı Kerim’de ya da sünnette bulunmayacağı açıktır. Çünkü bu, yeni bir tekniktir. Ancak sünnette, yani Allah Rasulü (asm)’nün uygulamasında hükmü varolan, "insandan insana saç naklidir." Buna bir bakıma insan saçından yapılan peruk kullanma da diyebiliriz. Hz. Peygamber (asm)’in kesinkes yasakladığı budur ve biz bunu başka bir yazımızda anlatmaya çalıştık. Orada uzunca anlattığımız gibi, peruk kullanmanın yasak oluşu, iki sebebe bağlanmıştır:
1. İnsanın bir parçası olan saçın yedek parça gibi bir başkasına takılması ve bu sebeple insana karşı gösterilen saygısızlık.
2. Başkasının saçıyla, kendsini saçlı gibi gösterip karşısındakileri kandırma.
Görüleceği üzere, peruk kullanmakla, saç ektirmenin benzer yönleri olduğu gibi, farklı yönleri de vardır ve bu sebeple "saç ektirme de peruk kullanma gibi kesin haramdır" demek mümkün değildir.
- Çünkü, saç ektirme bir defa insanın kendi saçıyla yapılan bir ameliyedir.
- İkinci olarak, kalıcı olup bir bakıma kandırma anlamı içermeyebilir.
- Üçüncü olarak, yine bir bakıma tedavi sayılabilir. İşte bu sebeple saç ektirmenin kesin haram olduğu söylenemez.
Ancak bir ölçüde farklı görünme, bir bakıma da estetik bir ameliye sayılabileceği için, tamamen masum ve helal da olmamalıdır. Bu sebeple biz bu konunun son hükmünü verme durumunda değiliz, ama, haram olmasa da bir kerahet/mekruhluk içerdiğini, kendinden emin olan ve olduğundan başka türlü görünme gereği duymayan insanların buna ihtiyaç duymayacağını, yapılmaması halinde hiçbir gayrimeşruluk yapılmış olmayacağını, ama yapılması durumunda en azından bir şüphe taşıdığını söyleyebiliriz.
Bununla beraber, bunlardan mahrum olan ve bundan dolayı da psikolojik sıkıntı çeken kimseler saç, sakal, bıyık, kaş, kirpik ektirebilirler.
Gusül ve abdeste gelince, ektirilmiş saçın bunlara mani olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü deriye işlenen saç kökleri olsa dahi, temizleme görevi onların üzerine intikal eder ve üzerinin yıkanmasıyla abdest ya da gusül tamam olmuş olur...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Saç dökülünce saç yaptırabilir miyiz?
- Bir kimse bulduğu hazineyi (defineyi, madeni) alabilir mi?
- Cennette bir anda bir çok yerde bulunmak nasıl olur?
- "Yalanı ancak Allah'ın âyetlerine inanmayanlar uydurur. İşte onlar yalancıların ta kendileridir." ayetinde geçen yalan hangi manadadır?
- Bazı düğünlerde ilahi ile oynanılıyor; halay çekiliyor. Bu durumda bir sakınca var mıdır?
- Peygamberimiz çam ağacını kafire, kaval ve sümbülü müslümanlara benzettiğine dair bir hadis var mı?
- Dinler ifadesini kullanmanın mahzuru var mı?
- Hz. Ali'nin kılıcı Zülfikar hakkında bilgi verir misiniz? "Ali gibi genç, Zülfikâr gibi kılıç olmaz." anlamına gele bir rivayet var mıdır?
- Mezhepten mezhebe geçmek (mezhep değiştirmek) caiz midir?
- Kur'an-ı Kerim'de peygamberlerin birbirinden üstünlüğünden bahsediliyor mu? Ayet var mı varsa hangi ayettir?
Yorumlar
PERUK KONUSUNDA, KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ BIR HASTA YA DA çESİTLI NEDENLERDEN DOLAYI SAÇLARI DÖKÜLMÜŞ BIR KADIN, PERUK KULLANAMAZ MI? BU KADIN EŞINE DOSTUNA KEL MI GÖRÜNSÜN?
Peruk takmak ve o perukla kendine nikah düşen erkeklerin yanında bulunmak ile, saçları olmayan bir kadının eşine güzel görünmek için peruk takması farklıdır. Cevabımız peruk takarak okumak ya da çalışmak isteyenler içindir.
Sorunuza gelince:
Kadının eşine güzel görünmesi için süslenmesi yasak olmadığı gibi tavsiye edilmiştir. Bu açıdan saçları olmayan bir kadın insan saçı olmamak şartıyla peruk takabilir. Ancak bu perukla sadece eşinin, müslüman kadınların ve kendine nikah düşmeyen yakınlarının yanında dolaşabilir. Başkalarının yanında ise peruğunu örtmesi gerekir.