Her hadisle amel etmek zorunda mıyız? Bugün Peygamber Efendimizin sözleri olarak bir çok hadis okuyoruz, dinliyoruz. Acaba bunlar gerçekten o güzel mübarek insanın sözleri mi?..
Değerli kardeşimiz,
Amel edilmesi gereken hadisleri mezhep imamları belirlemiştir. Mezhep imamları hadislerden hüküm çıkarırken delil olarak aldıkları hadislerde sahihlik derecesine dikkat etmişlerdir. Her hadisi hüküm çıkarmada kullanmamışlardır. Bu konu hadis usül kitaplarında ve fıkıh usül kitaplarında geniş olarak anlatılmaktadır.
Peygamberimizin (asm) hadisleri, hüküm bakımından her zaman geçerlidir. Ancak bu hükmün uygulanması için toplumun şartları belirleyicidir. Mesela İslam'ın ilk yıllarında Peygamberimiz (asm) kabir ziyaretlerini yasaklamıştır. Daha sonra tevhid inancı insanların hayatına yerleşince serbest bırakmıştır. Günümüzde de kabirleri kutsal sayan müşrik toplumlar olursa ve bunlar İslam'a girdikleri takdirde aynı metot uygulanacaktır. Öncelikle bu insanların kabir ziyaretleri yasaklanır ve tevhid inancı o topluma yerleştikten sonra serbest bırakılır.
Yine Peygamberimiz (asm) kurban etinin üç günden fazla evde bulundurulmasını yasaklamıştır. Çünkü o yıl halk arasında kıtlık hakimdi ve bir çok insan yiyecek sıkıntısı içerisindeydi. Ancak ertesi yıl bolluk olunca isteyen istediği kadar evi etinde bulundurmayı serbest bırakmıştır.
Bütün bu örnekler gösteriyor ki Peygamberimizin (asm) hiç bir hadisinin hükmü kalkmamıştır; şartlar yerine geldiği takidirde her sözü ve hareketi uygulanır.
Peygamberimize (asm) isnad edilen bir sözün hadis olduğu kesin ise, bunlar inkar edilmemelidir. Mütevatir hadisler bunlardandır. Mütevâtir olan haber-i Rasûlü inkâr eden küfre girer. Çünkü böyle bir haberi inkâr etmek, Peygamberi (asm) inkâr demektir. O da şüphesiz küfürdür. (Ahmed Naim, Tecrid-i Sarîh Tercemesi, Ankara 1976, Mukaddime, s. 102).
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Kalbinde zerre kadar iman bulunan kimse sonunda cennete girecektir." hadisi sahih midir?
- "Allah her hastalığın ilacını yaratmıştır." hadisini açıklar mısınız?
- Peygamberimize mucize verilmiş midir? Eğer verildiyse, Kur'an'da mucize verilmediğini anlatan bir ayet olduğu söyleniyor?..
- Peygamberimiz kendisine peygamberlik gelmeden önce, Allah tarafından peygamberler gönderildiğini biliyor muydu? Efendimizin (asm) peygamberlikten önce diğer kavimler hakkında bilgisi var mıydı?
- Ali İmran suresi 19. ayette geçen, ihtirastan ayrılığa düşmelerinin sebebi nedir? Peygamberimiz son peygamber olmasaydı Kur'an-ı Kerim tahrif olur muydu? Hz. İsa'dan sonra peygamber gelmiş midir?
- Şeytan (iblis) cinlerden midir, eğer cinlerden ise neden meleklerin arasındaydı?
- Peygamberlere iman neden gayba iman içerisinde değerlendirilmektedir?
- Peygamberimizin soyu Hz. İbrahim'e dayandığı hâlde, Hz Musa neden, "Allah sizin kardeşlerinizin arasından bir peygamber çıkaracak." demiştir?
- İncil'deki "Paraklit" veya "Faraklit" kelimesi tam olarak neye işarettir?
- "Ben size, kıyâmet şu iki parmak kadar yakınlaşmış olduğu bir zamanda peygamber gönderildim." hadisi sahih midir? Bu hadisi nasıl anlamalıyız?