Maide Suresi 96. ayette geçen, "Size, kendiniz ve yolcular için bir geçimlik olarak deniz avı ve onu yemek helal kılındı." ifadesini açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
"Ey ihramlılar! Deniz avı ve deniz yiyeceği size helal kılındı ki size ve yolculara bir rızık vesilesi olsun. Kara avı ise, ihramlı olduğunuz müddetçe size haram kılındı. Öyleyse huzurunda varıp toplanacağınız Allah’a karşı gelmekten sakının." (Maide, 5/96)
Size her çeşit deniz avı ve yiyeceği, yani yenebilecek şeylerinden yemek, gerek mukîm (yolcu olmayan) lerin ve gerekse yolcuların yemesi ve istifadesi için her zaman helal kılındı. Ki taze taze tutar veya kurutur, tuzlar, hazar (yolculuk dışın)da veya yolculukta yer veya ticaretle faydalanırsınız.
Kara avı da ihramda bulunduğunuz müddetçe size haram kılındı. Dikkate şayandır ki kara avında: "ve onun yiyeceği" buyurulmamıştır. Demekki ihramda bulunan kimse kara avı avlayamaz ve aynı şekilde hayvan da kesemez. Fakat ihramda bulunmayan kimsenin avladığı avdan ve kestiği hayvandan yiyebilir. Şu kadar ki, avlanması veya kesilmesi kendi tarafından emredilmiş veya gösterilmiş olmasın.
Deniz avına gelince, başka zaman olduğu gibi, ihramda dahi hem avlanması, hem yemesi mutlak olarak helaldir. İmam Şâfiî
"Denizin suyu temiz ve temizleyicidir, ölüsü helaldir."(Neylu'l-Evtar, 8/149)
hadis-i şerifi ile de delil getirerek gerek balık cinsinden olsun, gerek olmasın denizden avlanan her hayvanın helal olduğunu söylemiş ise de en çok bilinen balıktır. Balık kesilmeden yendiği için ölü tabir olunmuştur. Yoksa kendi kendine denizde ölen hayvan, balık da olsa, yenmez.
Rivayet edildiğine göre bu âyet Benî Müdlic hakkında nazil olmuştur. Bunlar deniz sahillerine inerlerdi, suyun çekilmesiyle kenarda kalan balıkları sormuşlardı. "Bahr"den maksad, bütün geniş ve çok sulardır ki, nehirleri, gölleri, dereleri, büyük havuzları ve kaynakları da içine alır. Hepsinin hükmü birdir. Ancak bazı bilginler "bahir"den maksad, bilindiği üzere denizdir, âyetin nüzul (iniş) sebebi de buna delalet eder, diğerleri buna katılmıştır, demişlerdir.
İşte deniz avı ve yiyeceği böyle her zaman helal ve mübah, fakat ihramda veya Harem'de bulunulduğu müddetçe kara avı haramdır. En sonunda toplanıp kendisine varacağınız, huzurunda haşrolacağınız Allah'tan korkun da haramdan, hürmetsizlikten sakının.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Avcılığın dinimizdeki hükmü nedir?
- Hacda bir canlı öldürmek, hac yasaklarından deniyor, ama hacda kurban kesiliyor. Bu canlı öldürmek sayılmıyor mu?
- Avcıda Bulunması Gereken Şartlar:
- AV, AVCILIK
- AV, AVCILIK
- Kafirin avladığı yenilir mi?
- Hanefilerin, midyenin haramlığı noktasındaki kanıtı nedir?
- “Denizin suyu temiz, içindekiler helaldir.” hadisini nasıl anlamalıyız?
- Suda ölü olarak bulunan deniz hayvanlarının, helal olup olmadığıyla ilgili farklı rivayetleri nasıl anlamak gerekir?
- Köpek balığı yemek caiz midir?