Korktuğum başıma geldi, demek doğru mudur?
- İnsanın korktuğunun başına gelmesi nasıl değerlendirilir veya yorumlanır?
Değerli kardeşimiz,
İnsanda "hiss-i kable’l-vuku" denilen önseziler vardır. Buna "altıncı his" de denilir. Bu açıdan bazı şeyler olmaya yakın iken bu his / duygu tarafından -Allah’ın izniyle- fark edilebilir.
Ancak bu konuda çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü bazen bir uyarı veya bir müjde mahiyetinde gelen bu tür hisler, bazen şeytan tarafından da manipüle edilebilir. Yani şeytanın telkiniyle insanda var olan kuvve-i vahime / evham üretme mekanizması tarafından aslı-astarı olmayan şeyler hakkında da bazı korkular oluşabilir. Bazı vehimler takıntı haline gelebilir ve insana hayatı zehir hale getirebilir.
Bu sebepledir ki, İslam’da bir şeyi uğur saymaya izin verildiği hâlde, bir şeyi uğursuz saymaya izin verilmemiştir. Çünkü uğur saymak hayata mutluluk katar. Uğursuzluk duygusu ise hayatı zehir eder.
Özetlersek; güzel düşünen, her şeyi güzel görür ve hayatından lezzet alır. Kötü düşünen, ruhuna kötülükler içirir ve hayatına zehir katar. Şunu unutmayalım ki, feleğin çarkı bizim vehimlerimize göre değil, Allah’ın hikmetine göre dönmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Geçmiş ve gelecekten haber vermek de falcılık değil mi?
- Kuran-ı Kerim'in Allah kelamı olduğunun delilleri nelerdir?
- Duamız neden kabul olmuyor; duanın kabul olmamasının sebebi nedir?
- Kalbin tatmin olması ne demektir? Kalp nasıl mutmain olur?
- "Kalplerinde hastalık vardır. Allah da onların hastalığını arttırmıştır. Yalan söylemelerine karşılık onlara elem verici bir azab vardır." (Bakara, 2/10) Bu ayetin ifadesine göre, kalp hastalığını açıklar mısınız?
- "Ya Rabbî!" dedi, “hakkında kesin bilgim olmayan şeyi istemekten sana sığınırım. Eğer beni affetmez, bana merhamet etmezsen, her şeyi kaybedenlerden olurum? (Hud, 11/47) ayetini açıklar mısınız?
- Riya nedir; riyadan nasıl kurtuluruz?
- Peygamber Efendimizin yemek konusundaki sünneti nedir?
- Allah'a imanın maddi ve manevi faydaları nelerdir?
- Din akılla (beyinle) yaşanılır mı? Yani ben aklımla dinimi / İslamı yaşayabilir miyim, yoksa bana İslamı nasıl yaşayacağımı biri (peygamber, hoca) mi anlatmalı?