MENİNİN PİS OLUŞU
Menî ve mezîden de idrar gibi sakınmak gerekir mi? Bunlar da kabir azabina sebep olmakta idrara benzerler mi?
Menî ve mezîde, idrar gibi kaba pisliktirler; yıkanıp elbiseden ve, bedenden çıkarılmaları gerekir. Dolayısıyla bunların insanın üzerinde bulunmaları, ibadetin (namaz) sihhatine engeldir. İnsanın sahih namaz kılmayışı, sadece kabir azâbına değil, belki de cehennem azâbına da sebeptir. Ancak Resûlüllah Efendimiz özellikle "idrardan sakının, çünkü kabir azâbının çoğu ondandır" (Ibn Mâce, Tâhâret 26; Nesâî, sehv 88; Müsned N/326, 388, 389 VI/61) buyurmuş ama, meni için böyle söylememiştir (böyle söylediğini bilmiyoruz). Gerçi bunun hikmetlerinden biri de belki, insanın menîye göre çok sık idrar boşaltması ve idrarın, sert bir satha vurduğunda sıçrama özelliğinin olması, bu yüzden de ondan sakınabilmek için çok titizlik istemesidir. Menî de böyle olsa belki, menî için de böyle söylenecekti. Ama temizleme bakımından, menî ile idrar arasında fark bulunduğu da bir gerçektir. İdrar ancak yıkamakla temiz olur, menî ise kurumuş olması şartıyla ovalanarak da temizlenebilir. Kadın menîsi ise ince olduğundan, bir görüşe göre onun da yıkanması gerekir.
İmam-i Şâfiî`ye göre ise, menî zaten temizdir. (Bk. M. Zihnî Efendi Nimet-i Islâm 133 ,148) İmam-i A`zam`ın Muhammed Bâkır`la aralarında geçen bir konuşmadan, ona göre de idrarın meniden pis olduğunu anlıyoruz. ( Ebd Zehrâ, Mezhepler Tarihi (Terc. AbdülKadir Sener) 194)
BENZER SORULAR
- İmam Azamın Fıkh-ı Ekberinin tercümesi var mı?
- Alafranga tuvalette (klozette) idrar sıçratmadan ayakta bevl etmek günah mıdır?
- Ayakta bevl etmenin (idrar yapmanın) dinen ve tıbben sakıncası var mıdır?
- Alafranga tuvalette (klozette) idrar sıçratmadan ayakta bevl etmek günah mıdır?
- Cennet veya cehennem için ibadet eden zalim mi olur?
- İdrar, kabir azabına mı neden olur?
- Açlıkla şeytanın yollarını tıkamak gerektiği ve Kıyamet günü insanların Allah'a en yakın olanı en uzun müddet aç ve susuz kalanı olduğu rivayet edilmektedir. Açlıkla bunun ilgisi nedir?
- ?Gıybetini yapmış olduğun kimsenin gıybetinin kefareti, onun için istiğfar edip, af talep etmendir? Hadisine göre, gıybetini yaptığımız insanlardan helallik almaya gerek yok mudur?
- Bazı hastalıklarda idrar tam olarak çıkmadığından sonradan çıkmaktadır. Bu abdesti etkiler mi?
- İstibra yapmanın hükmü nedir? İstibra yapmayan kişi geçmiş namazlarını kaza etmeli mi?