Kâinatın yaşı ne kadardır?

Kâinatın yaşıyla kastedilen süre, Büyük Patlama (Big Bang)’dan itibaren geçen zamandır. Kainatın yaşı önceleri 3-3.5 milyar yıl olarak veriliyordu. Fakat uzay araştırmalarından sonra bu süre 15 milyara çıktı. Hatta bazıları, kainatın yaşını 30 milyar yıl olarak ifade ediyorlar.

Patlamadan öncesini tespit ise mümkün değildir. Çünkü uzayın kendisi ve “mekân” mefhumu kâinatla birlikte var edilmiştir. Fizik kanunları da kâinatın yaratılışıyla birlikte yü­rürlüğe konmuştur. Dolayısıyla bu kanunları mevcut olmadıkları bir devreye uygulayarak kâinat maddesinin nereden geldiğini ve enerjinin nasıl ortaya çıktığını izah etmek imkânsızdır. Kâinatın ilk maddesinin “uçsuz bucaksız bir boşluk içinde dururken birden parlayıp etrafa dağılan bir madde” şeklinde de düşünülemeyeceği ifade edilmektedir. Zira boşluk, etraf, kâinatın içi ve dışı gibi hususlar da henüz mevcut değildir. Aslında Big Bang’in uzayın belli bir noktasında cereyan etmediği, kâinatın her yerinde birden meydana geldiği kabul edilmektedir. Değişik devirlerde, değişik mesafelerde gelen fon radyasyonunun mevcudiyeti buna bağlanmaktadır. Şayet patlama uzayın belli bir noktasında cereyan etmiş olsaydı, madde ne kadar yüksek süratle etrafa saçılmış olursa olsun radyasyon daha yüksek bir hızla onu geçip gidecekti. 1

Prof. Dr. Adem Tatlı


1. Barrow, J. The Structure of Early Universe. Sci­entific American. 1980; Gribbin, J. The Age of the Universe. New Sci­entist. 1980; Hoyle, F. Astronomy and Cosmology. San Fransisco. 1975; Rees, M. The Origin Galaxies. Scientific American. 1970; Weinberg, S. The First Three Minutes. 1977; Wheeler,J. From the Big Bang to the Big Crunch. Interview by   Mirjana  R. Cosmie Search. Fall. Glasgow. 1979.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun