Dinazorlar neden yok oldu?

Değerli Kardeşimiz
 

Bu konuda değişik görüş ve yorumlar vardır. Bir canlı grubunun veya ferdin ortadan kalkması için bir takım sebepler vardır. Bunların başında gelen, o canlı grubunun yaşadığı ortam ve çevrenin olumsuz yönde değişmesidir. Bu değişiklik genelde iklim ve besin yönünden olur. O canlı grubunun genetik potansiyelindeki karakterler, değişen olumsuz çevre şartlarına uyamazsa o canlılar hayat sahnesinden çekilirler.
Kabul ediniz ki, hamam böceklerinin a ilacına karşı bir hassasiyeti var. Bu ilacın 10 birim dozuna aniden maruz kalan böceklerin yüzde yetmişi ölüyor. Diğerleri daha az doza maruz kaldıkları için hayatlarını devam ettiriyorlar. Bir taraftan da bu ilaca karşı dayanıklılığı sağlayan genler faaliyete geçiyor. Bunun sonucunda canlı vücudunda mesela yeni anten ve tüyler çıkıyor. Böylece a ilacına karşı zaman içerisinde dayanıklılığı artıyor. Önceleri 10 dozluk bir ilaç bunları öldürürken, yeni şartlara göre gelişen dayanıklılık mekanizması ile 20 doz dahi bunları öldürmüyor olabilir. Ama bunun da bir sınırı vardır. Söz gelimi bu son sınır 30 doz ise, siz 40 doz uyguladığınız zaman bu canlı grubu o çevreden silinecektir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. O da, her hangi bir canlı grubunun değişen çevre şartlarına karşı bünyesinde meydana gelebilecek değişiklik, çevreden kazanılmaz. O canlının genetik yapısında potansiyel olarak bir takım genetik materyal varsa, değişen çevre şartlarında o yapı faaliyete geçer. Genetik yapısında potansiyel olarak mevcut değilse, en küçük bir değişiklik o canlı grubunu hayat sahnesinden silebilir.
 

Selam ve Dua ile..

Prof.Dr.Adem TATLI

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun