AMEL DEFTERİ

Insanın dünya hayatında yaptığı iyi ve kötü bütün işlerin sözlerin kayıt edildiği defter. Bu defter sesli bir film misali insanın her türlü hâl ve hareketini, konuşmalarını zapt eden bir defterdir. Bu kayıt ve zabıtlarla insan ahirette hesaba çekilecek, bu defter insanın leh veya aleyhinde bir şahid olacaktır. Kur`an`da "kitab" olarak zikredilmektedir .

Dünya hayatında devamlı olarak insanla beraber bulunan ve onun yaptıklarını kaydeden melekler vardır. Kur`an-ı Kerîm bu melekler hakkında şöyle buyurur:

"...Halbuki üzerinizde gözetleyici melekler var, şerefli yazıcı (melekler). Her ne yaparsanız bilirler" (el-Infitâr, 82/10-12). "O, (Insan) her ne söz söylerse muhakkak yanında hazır bir gözcü vardır" (Kaf, 50/18).

Amel defterine insanın yaptıklarını yazan meleklere Hafaza* (Hâfıza) melekleri veya Kirâmen Kâtibîn * (Şerefli Yazıcılar) yahut "Rakîb Atîd" denmiştir.

Her insana, kendi amel defteri, Ahiret gününde verilecek ve insan kendi yaptıklarını orada bizzat görüp okuyacaktır. Defterleri sağl tarafından verilen kimseler Cennetlik bahtiyarlar, sol tarafından veya arkasından verilen kimseler ise Cehennemlik bedbahtlar olacaklardır. Bahtiyarların hesabı ya çok basit geçecek veya onlar hiç hesaba çekilmeyecek; bedbahtlar ise çok çetin bir hesapla karşılaşacaklardır. Kur`an-ı Kerîm bu hususta da şöyle buyurur:

"....Işte o vakit kitabı (amel defteri sağl eline verilmiş olan kimse der ki: ‚Gelin kitabımı okuyun. Çünkü ben hesabıma ulaşacağımı (hesaba çekileceğimi) zannetmiştim!. Artık o hoşnut bir hayatta yüksek bir Cennet`tedir " (el-Hâkka, 69/19-22). "Kitabı sol eline verilmiş olan ise, der ki: ‚Eyvah, keşke kitabim bana verilmeseydi... Hesabinin da ne oldugunu bilmeseydim!... Tutun onu hemen baglayin onu, sonra Cehennem`e atin onu..."(el-Hâkka, 69/25-27, 30-31).

Insan, kendi amel defterinde hayatinin bütün teferruatini görünce hayret edecek ve Kur`an`in tabiriyle şöyle diyecek "Eyvah bize, bu deftere ne olmuş, küçük büyük birakmayip hepsini toplamiş... " (el-Kehf, 18/49).

Amel defteri insanin dünya hayatindaki kendi yaptiklari ameller dogrultusunda doldurulduguna, insan da iradeye sahip olduguna göre amel defterinin iyi veya kötü şeyleri ihtiva etmesinde insanin kendisi etkilidir. "Iman edecek salih amel işleyenlerin amelleri zâyi` olmaz. Biz onu yazmaktayiz. " (el-Enbiyâ, 21/94). Bu hususta başkasini suçlamasina mahâl yoktur. Arzu edilir ki o defter yüz agartici sahifelerle dolu olsun. Yüzümüzün aki olacak salih ameller, o defteri süsleyecek olanlardir. Bu da ancak Allah`in dinini yeryüzünde hakim kilmak, bu dini yaşamak ve Allah Resulu`nün gösterdigi yoldan gitmekle elde edilir.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun