Kapanmaya korkuyorum, ne yapmalıyım?

Tarih: 12.08.2024 - 09:49 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben 14 yaşında bir kızım, 11 yaşımda ergenliğe girdim, o zamandan beri çok şükür namazımı kılıyor, orucumu tutuyor, günahlardan kaçınıp dinimi yaşıyorum, çok seviyorum dinimi...
- Ancak ne zaman kapanma meselesi açılsa bir gerginlik oluyor içimde, annem ısrar ediyor kapan diye, biliyorum gerekli bir şey. Çok korkuyorum, ama neden?
- Hiç bilmiyorum, içimde bir gerginlik oluyor, kapansam devam ettiremeye(ce)ğim gibi geliyor, korkuyorum.
- Ne yapmalıyım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle taşıdığınız İslami şuur ve kulluk bilincinden dolayı sizi tebrik ederiz. İnşallah ahir ömrünüze kadar aynı şuur ile dinimizin gereklerini yerine getirirsiniz.

İnsanın birçok davranışını yöneten temel duygu korku ve kaygıdır. İnsan geleceğinden korkar, ahiretinin kazanıp kazanamayacağından korkar, başarısız olmaktan, hastalanmaktan, zarar görmekten, sevdiklerini kaybetmekten korkar, kaygılanır. Bu, onu daha dikkatli olmaya, daha emin adımlar atmaya sevk eder.

Eğer kişi, korkularını kontrol etmezse, nereye ve ne kadar harcayacağını bilmezse hayatı azaba döner, hiçbir konuda da ciddi bir karar alamaz, hep iki arada bir derede kalır.

Bundan dolayı size tavsiyemiz;

1. Böyle Ciddi Bir Konuda Karar Vermek, Korku ve Kaygılıdır, Bunu Normal Görün

Karar vermek, birçok kişi için zorlayıcıdır, çünkü süreç herkes için genellikle korku ve kaygı gibi duygular içerir. Bundan dolayı korkunuzu çok abartmayın, normalleştirin.

Daha da önemlisi bu süreçte böyle korkuların olabileceğini, bundan endişe etmemek gerektiğini kabul edin.

2. Korkularınızı Tanıyın

Başörtüsü takmak ve dinimize uygun örtünmek konusundaki korkularınızın başta gelen nedenlerinden birisi, “Acaba doğru karar veriyor muyum?” kaygısıdır.

Bir diğer nedeni, “Karardan geri dönemem, ya alışamazsam?” sorusudur.

Veya “Başörtüsü takarsam, giyimim, davranışlarım, sözlerim de ona uyumlu olmalıdır, bu beni zorlarsa...” şeklinde sonuçtan duyulan bir korkudur.

Veya “Başörtüsü takarsam, dışlanırım.” korkusudur.

Bunun yanında geçmişte, sizin, yakınlarınızın veya çevrenizden birisinin başörtü takma konusunda bir sorun yaşayıp yaşamadığını, başörtüsü taktığı için zulme, baskıya maruz kalıp kalmadığını iyi düşünün. Çünkü bilinçaltı bir korkunun da etkisinde olmuş olabilirsiniz.

3. Korkularınızın Ne Kadar Gerçekçi Olduğunu Araştırın ve Emin Olun

Mesela başörtü takınca kötü neler olabileceğini, neden çekineceğinizi veya hangi zararlara uğrayacağınızı düşünüp korkuyorsunuz? Korkularınızla ilgili elinizde kanıtlarınız var mı? Neye dayanarak korkuyorsunuz? Görüp yaşadıklarınıza mı yoksa sadece aklınıza gelen muhtemel korkulara dayanarak mı korkuyorsunuz?

Bu korku ve kaygıları bir tarafa yazın ve ne kadar gerçekçi olduklarını düşünün. Veya güvendiğiniz bir abla veya abi ile korkularınızın ne kadar gerçekçi olabileceği hakkında konuşun. Başörtüsü takan ablalarla korkularınızı konuşun, onların neler yaşadıklarını sorun.

4. Korkularınız Sizi Değil, Siz Korkularınızı Yönetin

Allah insana sayısız duygu vermiş. Bu duyguları doğru ve yerinde kullandığı ölçüde iki dünya saadetini kazanabilir, aksı hÂlde aynı şekilde iki dünyası da azaba dönebilir. Korku duygusu da bunlardan birisidir.

Mesela, korkunun kendisini yönetmesine izin veren bir kadın; çocuk doğurursa o çocuğun kaza yapacağını, kaçırılacağını, öleceğini düşünüp çocuk yapmaktan vazgeçebilir, böyle bir öğrenci sınıfta kalacağını, okuldan atılacağını düşünüp hiç okula gitmeyebilir, aşırı korkan bir kişi araba alırsa kaza yapacağını düşünü hiç araba almayabilir.

Siz de başörtüsü konusunda somut ve kesin olmayan bir korkuya kendinizi kaptırmadan, o duyguyu yönetebilirsiniz, sizi ele geçirmesine izin vermeyebilirsiniz.

5. Başörtüsü Takmanın Anlamı Üzerinde Bilgi Edinin

Bir Müslüman hanımın başörtüsü takmasının anlamı nedir? Neden İslamiyet bir hanıma başörtüsünü farz kılmıştır? Bu sorular hakkında ayrıntılı edineceğiniz bilgiler, karar verme sürecinde size yardımcı olacaktır.

6. Başörtüsü Takmaya Küçük Adımlarla Başlayın

İsterseniz ilk başta sadece evde veya yakın arkadaş ve akraba çevresinde takın. Ne kadar alıştığınızı veya alışamadığınızı deneyimleyeceksiniz.

Yüce Yaratıcı'nın rahat karar vermenizde size yardımcı olması için yürekten sık sık dua edin.

İlave bilgi için tıklayınız:

Niçin örtünmüyorum?

- Kapanmak çok zor geliyor?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun