Kalp ile ruh arasındaki bağlantı nasıldır?

Tarih: 29.03.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kalbi çalıştıran ruh mudur?
- Ruh olmadan da kalp çalişabilir mi?
- Eger çalışıyorsa bu nasıl gercekleşiyordur?
- Mesela kalp nakli nasıl oluyor, ölü bir kalbi başka bir bedende nasıl çalıstırıyorlar ya da kalp hala canlıysa bu nasıl olabilir?
- Eğer kalbi canlı tutan ruhsa başka bir insana nasıl konulabiliyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bilindiği üzere insanda iki çeşit kalp vardır. Biri manevi kalptir ki, bazen aklı da ihtiva eden hissiyatın makesi bir latife-i Rabbaniyedir. Biri de biyolojik kalptir ki, sol memenin altında bulunan, kozalak şeklinde bir cisimdir ki, kanın bedendeki akışını sağlayan ve onu her tarafa pompalayan bir maddî mekanizmadır. Bu iki cihazın aynı isimle anılmasının sebebi, ikisinin de daima hareket halinde, çalışır durumda olması, birinin maddî hayatın devamı, diğerinin ise manevî hayatın devamının sigortası olmasıdır.

Ruh, bu her iki kalp için de gereklidir. Ruh olmadığı zaman ne maddî kalp ne de manevî kalbin çalışması söz konusu olabilir. Özellikle maddî kalp dediğimiz organımız ruh için bir alet hükmündedir. Göz ve kulak ruhun görmesi ve işitmesi için birer pencere olduğu gibi, kalp mekanizması da bedenin biyolojik hayatını sağlamak için ruhun kullandığı bir aygıttır.

Kalbin nakli de diğer organların nakli gibi belli bazı şartlar altında gerçekleşir. Yeniden çalışabilecek bir konumda olması halinde, başka bir bedene nakledilse bile o yeni ruhun kullanabileceği bir alet olarak yine asıl fonksiyonunu icra edebilir.

Deyim yerindeyse, bir ampul hangi elektrik mekanizmasına takılırsa takılsın, elektrik akımını alabildiği ve ışık verebildiği gibi, biyolojik kalp ampulü de ruh akımının bulunduğu hangi bedene takılırsa takılsın, canlanır ve hayat yansımalarını gösterir. Bunların hepsi Allah’ın ezelî ilmiyle programladığı kanunlar çerçevesinde ortaya çıkar.

İlave bilgiler için tıklayınız:

Ruh nedir, ruhun mahiyeti anlaşılabilir mi? ...

Ruhun aletleri nelerdir, nefis dahil midir? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun