İcma ve kıyası feri delil olarak kabul eden mezhepler hangileridir?
- İcma ve Kıyas’ın asli delil olmadığını ve fer’i delil olduğunu savunan mezhepler görüşlerini hangi ayet ve hadislerle savunurlar?
- Savunmaları neden yanlıştır?
Değerli kardeşimiz,
- Genellikle edille-i şe’îyye dört tane olarak meşhurdur: Kitap, Sünnet, İcma, Kıyas. İlgili kaynakların pek çoğuna baktığımızda, bu söylediklerimizin önemli bir malumat olduğunu göreceğiz.
- Bununla beraber, İcma’ın fer’î bir delil olduğunu bildiren alimler de vardır. Bu alimlere göre, icma delili sem’î bir delildir. Arap dilbilgisi kaynaklarındaki bilgilere vakıf olmadan bu sem’î delilin ispatı mümkün değildir. Bu sebepledir ki, “icma delili, bu asla bağlı fer’î bir delildir.” (bk. Razi, el-Mahsûl, 1/215).
Kıyas konusunda Razi’nin görüşü şudur, kendisi ifade ediyor:
“Bizim mezhebimiz bu konuda sahabe ve tabii alimlerinin cumhurunun görüşüdür ki, şudur: ‘Kıyas Şeriatta bir hüccettir’” (Razi, a.g.e, 1/38).
- Zerkeşi’nin verdiği bilgiye göre, kıyas bir açıdan asıldır, bir açıdan fer’dir. Örneğin, bazı hususlarda kıyas bir kısım meselelerin anlaşılmasına kaynaklık etmekte ve bu açıdan da asıl olarak kabul edilmektedir. Kıyasın makbuliyetinin dayandığı kitap ve diğer bazı delillere göre ise fer’dir. (bk. Zerkeşi, el-Bahru’l-Muhit, fi usuli’l-fıkh, 1/25)
Hülasa: Görebildiğimiz kadarıyla “kıyas ve icma”nın fer’î delil olduğunu savunan veya bunu özellikle söz konusu eden İslam alimlerinin sayısı, bir elin parmaklarından daha azdır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İcma nedir, izah eder misiniz?
- İCMA'
- Kıyas nedir, izah eder misiniz?
- KIYAS
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Mezheplerin doğuşu nasıl olmuştur; Peygamber Efendimiz zamanında durum neydi?..
- Hz. Muhammed'in yorumlamak metodolojisinin özelliklerini tanımlar mısınız?
- Ehl-i sünnet itikadı kaç maddeden oluşur? İtikad düzeyindeki Eşairi ve Maturidi mezheplerinin birbirlerinden farkı nedir?
- Mezhepler Dosyası
- İtikadi mezhepler olan Eş'ari ve Maturidi arasındaki görüş farklılıkları nelerdir?
- Akıl ile ayet ve hadis çelişirse akıl tercih edilir, sözü doğru mudur?
- Şafii mezhebi hakkında bilgi verir misiniz? Şafii mezhebi ne zaman doğmuştur, kurucusu kimdir, görüşleri nelerdir; kısaca anlatır mısınız?
- Mezheplerin aleyhinde bulunup mezhepsizlik propagandası yapıyorlar. Mezheplere tabi olmadan ibadetlerimi yapabilir miyim; mezheplere uymam şart mı?
- İmamı Azam Ebu Hanife, akla aykırı diye bazı sahih hadisleri kabul etmez miydi?
- Mezheplere tâbi olmayanların durumu nedir açıklar mısınız?