Hz. Ömer, bazı konularda Hz. Muhammed'e karşı çıkmış mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Ömer (ra) kadar Allah’ın Resulüne (asm) karşı saygılı olan çok az sahabi vardır. “Bütün hayatı boyunca yaptığı kulluk görevinin değeri, hicret esnasında kaldıkları mağarada Hz. Ebu Bekir’in Resulullah (a.s.m) ile birlikte geçirdiği o bir tek gecesine denk gelmez.” anlamına gelen meşhur sözü, bu konuda önemli bir belgedir.
Hz. Ömer (ra) hayatı boyunca hiçbir zaman Resulullah (asm)’a -isyan anlamına gelen bir şekilde- karşı çıkmamıştır. Bütün yaptığı şey, işin mahiyetini ve hikmet tarafını öğrenmekten ibarettir.
Mesela, hicretin 6. yılında, umrenin iptalinden çok daha önce Resulullah (a.s.m)’ın Mekke’nin fethedileceğine dair gördüğü rüyanın neden gerçekleşmediği hususudur. Aynı soruyu Hz. Peygamber(asm)’e sorduğu gibi, Hz. Ebu Bekir (ra)’e de sormuş ve cevabını aldıktan sonra tatmin olmuştur. Nitekim, her ikisi de Ömer’e “Bu rüyanın işaret ettiği Mekke fethinin mutlaka bu yılda olacağına dair bir şey söylendi mi?” sorusunu sordular ve cevap “Hayır!”dı. Yolda Hz. Ömer (ra)’in “Acaba yaptığım bu davranışla Resulullah’ı incitim mi?” diye korkup titremesi ve hakkında tehdit eden bir vahyin inmesinden çekinmesi ve bu sebeple de yolda Resulullah (asm)’dan hep uzak bir tarafta kalmaya özen göstermesi, onun cennetle tebşir edilen bir kimse olamaya layık bir imana sahip olduğunu göstermektedir.
Hz. Üsame (ra), çok genç ve bir de azatlı bir kölenin çocuğudur. Arap aristokrasisi açısından bakıldığında onun komutan olması anlaşılır bir şey değil. Onun için sadece Hz. Ömer (ra) değil, başka sahabeler de başta bu işi hazmedememişler. Tabii ki, bunun bir çaresi varsa, bu iş bir vahiy mahsulü değilse, Hz. Peygamber (a.s.m) de razı olursa, yerine başka birinin gelmesini arzulamışlar. Fakat bu arzı hiçbir zaman bir nümayiş, bir direniş fikrine dönüşmemiştir. Bedir Savaşı'nda, bir sahabinin fikrine uyarak ordunun yerini değiştiren Hz. Peygamber (a.s.m)’in bu konuda da fikrini değiştirebilir ümidini taşımış olabilirler. Fakat Efendimizin (asm) son kararı olduğunu öğrenince, onun fermanlarına karşı “boyunlarının kıldan ince” olduğunu göstermişler.
Son konunun doğruluğu tartışmalı olmakla beraber, yine bunu bir karşı çıkış olarak değerlendirmek elbette mümkün değildir.
İlave bilgiler için tıklayınız:
- Müslümanlar için büyük bir sadakat imtihanı olan Hudeybiye Antlaşması, Sahabeler ve ...
- Peygamberimiz’in Müslümanlar için büyük bir tehdit olan Bizans üzerine ...
- Peygamber Efendimiz hasta iken vasiyetini yazmak için kağıt istediği, ama ...
- Peygamberimizin, "Benden sonra peygamber gelseydi, Ömer olurdu" sözünün ...
- Hz. Ömer hakkında bilgi vevrir misiniz?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Halifelik ilk olarak Hz. Ali'nin hakkı mıydı? "Ben kimin dostu isem Ali de onun dostudur." hadisini nasıl anlamamız gerekir?
- Hz. Ebu Bekir'in Resulullah'ın mirası olan Fedek arazisini Hz. Fatıma'ya vermemesinin sebebi nedir?
- Hz. Ebu Bekir, kızı Hz. Aişe'ye neden tokat vurmuştur?
- Peygamber Efendimiz, Medine'ye hicret ederken, Kuba'da bir müddet kalmasının hikmeti nedir?
- Hz. Muhammed'in Bizans'a yazdığı mektup dışında, o dönemle ilgili Roma, Bizans, İran ve Çin kaynaklarında bilgi var mıdır?
- Dört halife ve dört mezhep imamlarının hayatını anlatır mısınız?
- Peygamber Efendimiz, "Allah'ım, iki Ömer’den biriyle bu dini kuvvetlendir." diye dua etmiş, neden ikisini birden dememiş de ikisinden biriyle demiştir?
- İran’ı zapt edecek bir dinden vazgeçer miydin?
- Hz. Ömer neden ceza almadı?
- Peygamber Efendimiz Darülerkam’da ne gibi eğitimler veriyordu?