Erkek kadın giyimin ayrımında ölçü ne olmalıdır?
1. Erkek kadın giyimin ayrımında ölçü ne olmalıdır? Mesela eskiden pantolon pek çok hoca tarafından erkek kıyafeti olarak görülmüştü. Ama şimdi erkek kadın fark etmeksizin herkesin giydiği bir kıyafet durumunda. Ya da aynı şekilde iki cinsiyetin de giydiği unisex kıyafetler çok yaygın. Bu unisex kıyafetleri giymekle kadın erkeğe, erkek kadına benzemiş olur mu?
2. İnternette kadının deri kıyafet ile sokağa çıkmasının sakıncalı olduğuna dair bir yazı gördüm. Deriden yapılan kıyafet (kaban, çanta, bot, kemer vb.) kadın için ziynet midir? Suni derinin bu konuda bir farkı var mı?
3. Yine üstteki gibi bir başka yerde de kadının kürk ve kadife giyerek dışarı çıkmasının sakıncalı olduğuna dair bir yazı gördüm. Sıcak tutması ve kalitesinden dolayı kürklü mont ve kaban giyilebilir mi dışarıda?
Değerli kardeşimiz,
Kadın ve erkeklerin nerelerini nasıl örtecekleri bellidir; kadın elleri ve yüzü -bazı müçtehitlere göre ayakları- hariç bütün bedenini dersini göstermeyecek kadar kalın, organlarını çorap gibi ortaya çıkarmayacak kadar geniş örtüyle örter, erkek de diz kapağı ile göbeği arasını aynı özelliklerde örtüyle kapatmasıdır.
İşte bu yerleri örtmeye tesettür denir ve bu farzdır, açmak haramdır.
Kılık kıyafete gelince bu imkanlara, örf ve adete, coğrafi şartlara göre olur, kumaş olur, deri olur, kürk olur… ve bunda bir sakınca bulunmaz. Kadının süslenerek dışarı çıkması caiz değildir. Kadın veya erkeğin, örtülmesi gereken yerlerini şekil veya ten olarak gösterecek kadar dar veya ince elbise giymeleri caiz değildir, harandır.
İsmi aynı olan bazı giysileri erkek ve kadın giyer, yeter ki, mesela pantolon kadın için kadın pantolonu, erkek için erkek pantolonu olsun.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet